Dromen controleren en communiceren met de werkelijkheid terwijl je slaapt: een slaaplaboratorium legt uit hoe het werkt

Janine image
door Janine

04 Mei 2024

Advertisement

Zou je graag de controle willen hebben over je dromen en ze willen sturen? In Nederland is er een slaaplaboratorium waar dit mogelijk wordt. Laten we er meer over te weten komen.

Lucide dromen zijn heel zeldzaam

Freepik

In het Sleep and Memory Lab van Martin Dresler aan het Donders Instituut in Nijmegen kun je leren hoe je kunt ervaren wat we “lucide dromen” noemen. Het betekent dat je in feite de regisseur wordt van je eigen droomervaring, je realiseert dat je droomt en de “film” regisseert zoals jij dat wilt. Of je nu wilt vliegen, een andere planeet wilt bezoeken of een persoon wilt ontmoeten, je hoeft het alleen maar te willen en voilà: de droom komt uit, althans in onze geest.

Met andere woorden, het is een kwestie van je dromen “hacken” door er controle over te nemen. Bewuste dromen zijn geen gewone ervaring: het is niet gemakkelijk om te beseffen dat je droomt en gebeurtenissen te sturen en in feite gebeurt het maar zelden. Er zijn echter bedrijven die juist in dit fenomeen geïnteresseerd zijn en hun inspanningen richten op de ontwikkeling van apparatuur en hulpmiddelen om lucide dromen te vergemakkelijken.

Advertisement

Lucide dromen, een anomalie van normaal dromen

Martin Dresler en zijn team richten hun onderzoek naar lucide dromen op het monitoren van hersenactiviteit terwijl ze plaatsvinden. "We vermoeden nu welke hersengebieden erbij betrokken zijn, waaronder de prefrontale cortex, maar we weten nog steeds niet precies welke structuren gestimuleerd moeten worden om lucide dromen op te wekken”, legde hij uit.

Voor zijn onderzoek induceert Dr. Dresler lucide dromen bij vrijwillige proefpersonen. Door in wakkere toestand hun zintuigen te stimuleren met behulp van lichten, geluiden en trillingen, nodigt hij hen uit om zich te concentreren op deze prikkels en hun gemoedstoestand op dat moment. Vervolgens zendt hij dezelfde signalen uit wanneer de proefpersonen zich in de REM-fase van de slaap bevinden. Op deze manier kunnen de deelnemers de stimuli herkennen terwijl ze dromen en zich realiseren dat ze zich in een droom bevinden.

Deze techniek is effectief in ongeveer 50 procent van de gevallen, hoewel het droombewustzijn vaak van korte duur is en zelden langer duurt dan 60 seconden.

Volgens Dresler lijken onze hersenen lucide dromen niet te waarderen, dat “nogal onstabiel is. Het lijkt erop dat de hersenen het niet prettig vinden om in deze staat te zijn. Het keert snel terug naar normaal dromen of wakker zijn. In zekere zin zou lucide dromen gezien kunnen worden als iets dat misgaat tijdens een normale droom."

Tijdens een lucide droom kun je communiceren

Tijdens een lucide droom kun je communiceren

Een afwijking die dus snel hersteld wordt. Lucide dromen zijn echter een belangrijk hulpmiddel om te ontdekken wat er in onze hersenen gebeurt terwijl we slapen en hoe slaap de consolidatie van herinneringen beïnvloedt.

De vooruitgang van Dresler heeft tot nu toe aangetoond dat het mogelijk is om te communiceren tijdens het lucide dromen: hij vroeg zijn vrijwilligers om ja en nee te antwoorden op bepaalde vragen en om eenvoudige wiskundige bewerkingen op te lossen. Veertig procent van de proefpersonen die de lucide droom beleefden, gaven een correct antwoord met behulp van eerder vastgestelde oogbewegingen.

"We hebben aangetoond dat communicatie met slapende vrijwilligers mogelijk is in beide richtingen, van de onderzoeker naar de slaper en weer terug."

“Normale” dromen zijn belangrijk voor het organiseren van informatie en het verwerken van ervaringen, en laten ruimte voor het onbewuste. Deze functie kan ontbreken in lucide dromen, die echter slechts een klein percentage van de REM-fase vertegenwoordigen, mocht deze zich voordoen, en daarom niet schadelijk zijn.

Tot slot kan het volgens Dresler ook een nuttig hulpmiddel zijn bij nachtmerries: "Met lucide droomtherapie kunnen patiënten zich tijdens een nachtmerrie realiseren dat wat er gebeurt niet echt is en ze kunnen zelfs actieve controle over de droom krijgen, of besluiten om wakker te worden."

Advertisement