Veel tieners ruiken onaangenaam, maar de wetenschap vertelt ons waarom

Janine image
door Janine

08 Mei 2024

Advertisement

Het is niets nieuws dat tieners niet zo lekker ruiken, maar Duits onderzoek heeft dit bijzondere aspect van tieners bevestigd en onderzocht, met merkwaardige resultaten.

Advertisement

De geur van tieners “doet denken aan geiten”: de studie

Pexels

De aangename babygeur maakt plaats voor een nogal onaangename geur zodra de pubertijd is bereikt. In deze levensfase worden de zweetklieren onverbiddelijk geactiveerd, wat gebeurt om ontwikkelings- en communicatieve redenen.

Hoe dan ook, volgens Duits onderzoek is het resultaat een tiener die ruikt naar "kaas, schimmel, geit en urine", wat het algemene vermoeden bevestigt dat tieners niet echt lekker ruiken, afgezien van persoonlijke hygiëne: dit heeft in feite niets te maken met persoonlijke verzorging en de frequentie van douchen, maar met twee chemische verbindingen die jongeren al vanaf de puberteit beginnen af te geven.

Helene Loos, Diana Owsienko en Lisa Goppelt, onderzoeksdocenten op het gebied van geuren en aroma's aan de Universiteit van Erlangen-Nürnberg, en Katharina Hierl, Laura Schäfer en Ilona Croy van de afdeling Psychotherapie en Psychosomatiek aan de Technische Universiteit van Dresden, schreven in een verklaring over het onderzoek: "Heb je ooit een kind in je armen gehouden en een aangename geur waargenomen, gevolgd door de behoefte om hem dichter tegen je aan te houden en nog meer te knuffelen? Of, omgekeerd, de kamer van een tiener binnen te lopen en een nogal onaangename geur ruiken, waarna je besloot hem de privacy te geven die tieners gewoonlijk nodig hebben?"

Advertisement

Geur van kinderen en tieners vergeleken

Voor veel ouders is het antwoord waarschijnlijk ja. Om het onderzoek uit te voeren, brachten de auteurs katoenen pleisters aan die ter hoogte van de oksels waren genaaid op de T-shirts en pakjes van 18 kinderen van 0 tot 3 jaar en 18 jongeren van 14 tot 18 jaar, allemaal uit Dresden, Duitsland, die strikt 's nachts werden gedragen. Het doel was om het verschil in lichaamsgeur van baby's, peuters en adolescenten te beoordelen, inclusief hoe dit de sociale communicatie beïnvloedt.

Voorafgaand aan het experiment kregen de deelnemers het advies om geen deodorant of hygiëneproducten te gebruiken en om voedsel zoals asperges, kool, knoflook en uien te vermijden. De analyse toonde aan dat het lichaam juist bij het begin van de puberteit een drastische verandering in geur ondergaat.

De verzamelde geurmonsters vertoonden meestal dezelfde chemische verbindingen in beide groepen, maar in de groep van de adolescenten waren er nog twee, beide steroïden. Eén ervan rook naar muskus en sandelhout. De andere, met behoud van muskusachtige tonen, deed denken aan zweet en urine. Bovendien hadden de jongeren ook hogere hoeveelheden carbonzuren in hun talg, wat resulteerde in een muffe, kaasachtige geur vermengd met aardse, fruitige tonen.

De geur van kinderen is volgens de zes auteurs van het onderzoek bloemig en zou positieve gevoelens bij ouders kunnen bevorderen, maar wat zijn de effecten van de slechte geur van tieners?

De puberteit verandert de lichaamsgeur bij adolescenten

Curioctopus

Ouders kunnen het moeilijker vinden om hun kinderen te identificeren en ervaren zelfs een soort afkeer: een vroege vorm van onthechting die optreedt naarmate ze zelfstandiger worden, zo beweert het onderzoek.

Lichaamsgeur is het resultaat van een mix van chemische stoffen die meestal worden geproduceerd wanneer talg en zweet in contact komen met verbindingen in de omgeving, of worden afgebroken door microben in de huid. De auteurs suggereren dat hun bevindingen zouden kunnen leiden tot de creatie van nieuwe deodorants die in staat zijn om deze onaangename geuren te maskeren die het gevolg zijn van hormonale veranderingen bij jonge mensen, die de zoete geur van bloemen, typisch voor kinderen, achter zich hebben gelaten.

Advertisement