Ocean Cleanup: het grootste oceaanschoonmaaksysteem kiest eindelijk het ruime sop

door Skip

12 September 2018

Ocean Cleanup: het grootste oceaanschoonmaaksysteem kiest eindelijk het ruime sop
Advertisement

Van het enorme plasticeiland, dat bestaat uit plastic van meer dan 60 jaar oud en dat zich is gaan ophopen in de Stille Oceaan, lijken de dagen geteld. Het project van de Nederlandse non-profit Ocean Cleanup gaat eindelijk de zee op en is dit een historisch moment in de strijd tegen milieuvervuiling. De voorspellingen die zijn gedaan over het verzamelen van het afval zijn duizelingwekkend en hebben experts en de rest van de wereld er vertrouwen in...

Advertisement

De Pacific Trash Vortex, ook wel bekend als de grote plastic soep (Great Pacific Garbage Patch) is een enorme ophoping van afval (met name plastic) dat zich in de Stille Oceaan bevindt. Het geheel is zo groot dat je het qua grootte als de staat Texas kan zien, maar dan twee keer zo groot en drijft er 1,8 biljoen stukken plastic in. Jarenlang is er altijd gedacht dat er geen oplossing was voor dit probleem, tenminste dan tot vandaag.

We hebben het al eens eerder gehad over het Ocean Cleanup-project van de Nederlandse organisatie, die het eerste systeem heeft bedacht en in werking gesteld dat dankzij de oceaanstromen in de wereld door zee moet dobberen. Het gevaarte System 001 is sinds kort opgestart in de baai van San Francisco, en wel onder toezicht van camera's die live streamen in heel de wereld. Dit is het eerste schoonmaaksysteem voor oceanen ter wereld.

Advertisement

Het systeem bestaat uit een 600 meter lange buis, in een U vorm die op het water drijft, als een soort barrière. Hieraan is aan de onderkant een lap bevestigd die plastic tot drie meter hoog kan tegenhouden. Het geheel is zo gemaakt dat het kan worden meegevoerd door de wind en door de golven op zee en dat het zelfstandig het traject afgaat, op zoek naar stukken die de oceaan vervuilen.

Zoals valt te lezen op de site van de organisatie gedraagt deze constructie zich als een gigantische Pac Man. Doordat het sneller voortbeweegt dan het plastic, wordt dit laatste naar het midden gedwongen van de drijvende barrière. Ze zijn eindelijk zover met het enorme ding dat er 240 mijl buiten de kust met de laatste tests kunnen worden begonnen, welke twee weken moeten duren.

The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup

Als deze periode voorbij is en alle benodigde data zijn verzameld zal het systeem klaar zijn om af te reizen naar de Garbage Patch. Hier zal het systeem dan beginnen aan het werk waarvoor het is ontworpen. Op dit moment wordt System 001 voortgesleept door een sleepboot van een partnerbedrijf dat meewerkt met Ocean Cleanup en zal er binnen zes maanden worden begonnen met het verzamelen van de eerste stukken plastic afval. Het bedrijf Ocean Cleanup zal zelf het plastic recyclen en verkopen als producten waarvan de opbrengsten in het project worden gestoken en in toekomstige platformen.

Het System 001 zal tijdens zijn reis enkele weken in de gaten worden gehouden door de Maersk Launcher, het schip dat het geheel op sleeptouw neemt; daarnaast zal deze boot een dubbele functie hebben. Enerzijds zal er data worden verzameld die voor toekomstige projecten kunnen worden gebruikt en anderzijds zal het dienstdoen als een observatieplatform.

Van Ocean Cleanup is het de bedoeling dat in de komende jaren de vervuiling in zee, die wordt veroorzaakt door plastic, aanzienlijk wordt teruggedrongen. Het doel is om de vloot met ongeveer 60 systemen uit te breiden die de Garbage Patch binnen 5 jaar in grootte moeten gaan halveren. Voor het eind van 2040 is er het doel om 90% van het plastic in alle zeeën te hebben verwijderd.

We wachten in spanning af totdat het System 001 de beoogde plaats bereikt waar het 't plastic moet gaan verzamelen. Dat zal een bepalend moment gaan zijn voor deze eeuw, in de strijd tegen vervuiling in zee!

Advertisement