De reden waarom zee- en oceaanwater zout is: waar is dit fenomeen aan te wijten?

Janine image
door Janine

14 Mei 2024

Advertisement

Iedereen heeft wel eens een “slokje zeewater” binnengekregen en een extreem zoute smaak in de mond geproefd. Maar wat veroorzaakt de “smaak” van het water waarin we duiken?

Zeewater is zout vanwege de regen: waarom?

Het is bekend dat zee- en oceaanwater zout is. Wat echter niet iedereen weet, is het waarom. Degenen die in de zomer graag zwemmen, zijn zich terdege bewust van de smaak van natrium en de zoute geur die je na een duik ruikt, maar wat is de reden waarom de zee zout smaakt? De belangrijkste reden is er één, maar niet iedereen is zich daarvan bewust: als de kooldioxide in de lucht oplost in de regen, wordt het regenwater een beetje zuur. Op dat punt, tijdens een stortbui, een onweersbui of een lichte motregen, zorgt het nat worden van de rotsen op aarde ervoor dat er iets bijzonders gebeurt: deze rotsen beginnen minerale zouten af te geven, die zich splitsen in ionen.

De ionen vermengen zich op hun beurt met het afstromende water, dat ze vervolgens naar de oceaan transporteert. De ionen die in het zeewater terechtkomen bestaan voor meer dan 90 procent uit natrium en chloride, die ook het zout vormen dat het meest wordt gebruikt als keukenzout. In totaal maken deze opgeloste zouten ongeveer 3,5 procent uit van het totale gewicht van zeewater. Dit is zeker geen onbelangrijke hoeveelheid, maar het is niet de enige reden voor de zoutheid van de zee.

Advertisement

Verandering van rotsen, maar ook onderwatervulkanen

Pexels

Niet alle minerale ionen die in de zee en oceaan terechtkomen, blijven in het water. Een deel wordt opgenomen door planten en/of zeedieren, waardoor ze uit hun omgeving worden verwijderd. De rest is het resultaat van een opeenhoping die miljoenen jaren doorgaat, totdat het water zo zout wordt als wij het kennen.

Maar zoals we al zeiden, is er nog een andere component waarmee rekening moet worden gehouden: dit zijn de hydrothermale bronnen en onderwatervulkanen op de zeebodem, die zout in het water kunnen afgeven.  Daarnaast sijpelt oceaanwater in de scheuren in de zeebodem en komt daar magma uit de aardkern tegen, waardoor het opwarmt. Door het contact met de warmte verliest het water magnesium, zuurstof en sulfaten en neemt het metalen zoals koper, ijzer en zink uit de omringende rotsen op in de oceaan.

Sommige zeeën zijn echter zouter dan andere. Wat is de reden voor dit verschil?

Waarom zijn sommige zeeën zouter dan andere?

Neem bijvoorbeeld de Dode Zee in het Midden-Oosten, die bijzonder zout is. De reden hiervoor is de aanwezigheid van hogere verdampingsniveaus: geïsoleerde watermassa's kunnen door dit fenomeen veel zouter worden dan andere. Als je in deze zee duikt, is het veel gemakkelijker om te blijven drijven dan wanneer je in de oceaan zwemt, omdat het hoge zoutgehalte het water dichter maakt.

In andere delen van de wereld daarentegen kan het zoutgehalte lager zijn door smeltende gletsjers, die grote hoeveelheden zoet water in de oceanen brengen. Uiteindelijk is het meeste zout in de oceaan dus het gevolg van de chemische verandering van rotsen door de combinatie van regenwater, zuurstof en kooldioxide in de lucht.

Advertisement