Op dit zwarte strand in IJsland doet zich elke keer dat er een golf op de kust beukt een "oorverdovend" fenomeen voor

Janine image
door Janine

12 April 2024

Op dit zwarte strand in IJsland doet zich elke keer dat er een golf op de kust beukt een "oorverdovend" fenomeen voor
Advertisement

Sommige plekken in de wereld weten ons te verbazen met hun schoonheid, maar in dit geval draagt ​​het bijzondere geluid dat de golven maken bij aan het spectaculaire panorama: waar is het en waarom is het zo bijzonder?

Advertisement

IJsland, een meesterwerk van de natuur

De natuur kan ons werkelijk sprakeloos achterlaten en ons buitengewone spektakels geven: van de zee tot de bergen, van oost naar west, van noord naar zuid, van zonsopgang tot zonsondergang, de dingen die we kunnen zien zijn eindeloos en een heel leven is misschien niet genoeg om ze allemaal te kunnen bewonderen. In sommige gevallen zijn het niet alleen de ogen die profiteren van de aanblik van een spannend landschap, maar ook het geluid dat de omgeving geeft: in dit geval bevinden we ons op IJsland, het Europese eiland met een verleden van Vikingen waar de natuur zichzelf niet heeft gespaard.

Hier domineren thermale bronnen, gletsjers en vulkanen de ruimtes en bieden ze een onvergetelijk landschap. De meeste inwoners zijn geconcentreerd in de hoofdstad Reykjavik, maar het hele land lijkt een waar natuurlijk meesterwerk. Midden in IJsland ligt de Vatnajökull, de grootste gletsjer van heel Europa, waar omheen zeer hoge bergen oprijzen. Een bezoek aan dit land is een unieke ervaring, ook aan de kust: een video toont de golven die zich uitstrekken over een strand gemaakt van kiezelstenen en produceren een zeer intens geluid dat zelfs de meest rusteloze zielen kan kalmeren.

Advertisement

Het strand Reynisfjara in IJsland: het onmisbare geluid van de golven

De zwarte kiezelstenen van het strand Reynisfjara in IJsland

h0rdur/Instagram

De clip, gedeeld door Hörður Kristleifsson, een IJslandse fotokunstenaar die op zijn Instagram-account uiterst suggestieve video’s en afbeeldingen van het eiland deelt, wil niet alleen de aandacht vestigen op de beelden, maar ook op het geluid dat door de golven wordt geproduceerd: zelfs als het niet gespecificeerd is, zou het om het beroemde strand van Reynisfjara moeten gaan, ongeveer 180 km van Reykjavik en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van IJsland.

De video toont de kleine kiezelstenen, zwart en nat van het schuim van de golven, die zich vervolgens terugtrekken om de uitgestrektheid van donkere en glanzende kiezelstenen te laten zien. "Heb je dat geluid gehoord?" vraagt ​​Hörður. "Als alle kleine steentjes met de golven naar beneden rollen, ontstaat er een hard geluid. In het echt is het nog veel luider!" voegt hij eraan toe, en spoort gebruikers vervolgens aan om het volume op zijn hardst te zetten voor "de volledige ervaring" en de beelden te laten zien aan iemand die misschien behoefte heeft om te ontspannen.

Om de vrede die uitgaat van deze plek in de wereld volledig te ervaren, moet je deze bezoeken, maar als je ernaar kijkt via de clip krijg je al een idee van de suggestieve kracht ervan.

Het geluid van de golven op de zwarte kiezelstenen: "het is zo ontspannend!"

Een golf beukt op de kust van Reynisfjara

h0rdur/Instagram

Vergeleken met een “normaal” strand, dat bestaat uit zandkorrels die nat zijn geworden door vloed, is het geluid aan deze IJslandse kust juist het geluid dat wordt geproduceerd door de kleine steentjes die door de golven worden meegesleurd. Het is onmogelijk om niet in vervoering te raken bij het zien van de beelden vergezeld van audio: er zijn mensen die de scène "erg meditatief" vinden en mensen die graag een langere versie van de video willen, om langer na te denken over de schoonheid van het landschap en de harmonie van het geluid. Iemand schrijft: "Ik wil elke avond met dit geluid in slaap vallen" en een ander voegt eraan toe: "Het is zo ontspannend!".

"Ik moet daar een keer in mijn leven naartoe gaan", schrijft een gebruiker, gevolgd door een andere: "Op een dag zal ik die plek met mijn eigen ogen zien..." terwijl sommigen zich concentreren op de gladde stenen en zich afvragen of ze van obsidiaan zijn. Kortom, de mensen op internet twijfelen er niet aan: dit IJslandse "strand" verdient het om gezien te worden, maar nog meer om... gehoord te worden!

Advertisement