Mexico: gaspijpleiding explodeert en creëert een gigantisch "oog van vuur" in de oceaan

Janine image
door Janine

07 Juli 2021

Mexico: gaspijpleiding explodeert en creëert een gigantisch "oog van vuur" in de oceaan
Advertisement

Soms zijn we getuige van zo'n indrukwekkend schouwspel en verwoesting dat voor onze ogen de meest absurde en apocalyptische scenario's die we konden bedenken, werkelijkheid lijken te worden. We zouden niet anders kunnen beschrijven wat er gebeurde in de Golf van Mexico, ten westen van het schiereiland Yucatan.

Vuur in het water: is er iets ongelooflijkers en tegelijkertijd angstaanjagends? Misschien niet, en toch heeft een dergelijk fenomeen zich daadwerkelijk voorgedaan, in de wateren van de Atlantische Oceaan, en opnieuw als gevolg van menselijke activiteiten. In feite was het de breuk van een gaspijpleiding onder water op korte afstand van een offshore olieplatform dat de indrukwekkende brand veroorzaakte.

via Reuters

ABC7/Youtube

ABC7/Youtube

De structuur is verbonden met het platform Pemex (Petroleos Mexicanos, de staatsoliemaatschappij van het Zuid-Amerikaanse land). Op een bepaald moment is er blijkbaar iets misgegaan, om nog onbekende redenen, en zou het gaslek aanleiding hebben gegeven tot de bijzondere brand.

Het duurde niet lang voordat de beelden en video's van wat er gebeurde de wereld over gingen en miljoenen mensen projecteerden in een scenario dat ronduit rampzalig is, waarin oceaanwater brandt.

Advertisement
ABC7/Youtube

ABC7/Youtube

Het is niet de eerste keer dat de Mexicaanse oliemaatschappij de hoofdrolspeler is, met zijn structuren, van ongevallen, en het is nog niet duidelijk hoe groot de milieuschade is die is veroorzaakt door het lek en de daaruit voortvloeiende brand. De mens heeft nogmaals met zijn activiteiten en waarschijnlijk met zijn nalatigheid bijgedragen aan het schaden van ecosystemen die beschermd zouden moeten worden.

Het blussen van de vlammen duurde ruim vijf uur, waarbij verschillende noodmiddelen werden ingezet om de brand te blussen. Gelukkig heeft het ongeval volgens Pemex geen gewonden veroorzaakt.

Wat er in de Golf van Mexico is gebeurd, heeft opnieuw geleid tot controverse, kritiek en verbijstering over het gevaar van activiteiten als olieboringen. "De angstaanjagende beelden uit Mexico laten de wereld zien dat boren gevaarlijk is", zegt Miyoko Sakashita, directeur van het oceaanprogramma van het Center for Biological Diversity. "Deze verschrikkelijke ongelukken - voegde hij eraan toe - zullen de Golf blijven beschadigen als we niet voor eens en voor altijd stoppen met boren op zee".

Advertisement