Deze 5 dingen moet je onthouden om je kinderen zonder schreeuwen op te voeden

door Skip

27 September 2018

Deze 5 dingen moet je onthouden om je kinderen zonder schreeuwen op te voeden
Advertisement

Heb je wel eens een vader of moeder gezien die zijn kind op zijn donder geeft vanwege het geschreeuw, maar dat dit ze dan op net zo'n luide manier doen? Het heeft duidelijk helemaal geen zin te proberen kinderen een voorbeeld te stellen als je zelf niet de norm handhaaft.

Buiten het feit dat kinderen zien die schreeuwen wanneer ze praten blijk geeft van slechte opvoeding, zijn er ook andere gevolgen van het met nodeloos verheven stem kinderen opvoeden. Wat voor een gevolgen zijn dat dan, en wat moet je doen juist om je kind op te voeden door te spreken in plaats van weer in geschreeuw te vervallen?

Advertisement
Mindaugas Danys/Flickr

Mindaugas Danys/Flickr

Wanneer je tegen een kind schreeuwt om het op die manier een standje te geven, dan verdwijnt bij hem of haar elk greintje van begrip. Schreeuwen is een emotionele reactie die vaak voorkomt bij zowel kinderen als volwassenen. Wil je iets communiceren dan is schreeuwen nooit de juiste toon om dat te doen. Integendeel, het is begin van niet helder nadenken. Kinderen zullen met evenveel woede en frustratie reageren wat dan zorgt voor een diepgaande kwelling en gevoel van angst.

Volgens experts is kinderen opvoeden zonder te schreeuwen heel moeilijk, maar wel noodzakelijk. En dat kan door deze 8 stappen te volgen.

  • 1. Leef met ze mee: de truc is om je altijd in de schoenen te verplaatsen van je kinderen zodat je kan begrijpen waarom ze nou juist zo reageren in plaats van op een andere manier. Door empathisch te worden naar je kinderen toe zal je niet al te veel mee laten slepen door boosheid en denk je wel twee keer na over hoe je de terechtwijzing vormgeeft en vooral dat je de toon van je stem matigt. Laat de woede verdwijnen en dan wordt als gevolg je toon ook minder fel.

  • 2. Wees een voorbeeld: zoals in het begin van dit artikel werd gezegd is het heel erg belangrijk om het goede voorbeeld te geven om daarmee te voorkomen dat een slechte gewoonte kan aarden in je kind. De regel is: "Wat je zelf niet hebben wilt, doe dat dan ook je kinderen niet aan." Hoe leuk zou jij het vinden om te worden berispt door iemand die schreeuwt?

  • 3. Leer om te gaan met je emoties als volwassene. Het doel van een ouder is dat ze altijd kijken naar hoe ze zich voelen wanneer zij bezig zijn met hun kinderen. Als je moe bent en je hebt het door, dan is het makkelijker om te voorkomen dat je woorden gebruikt die minder gepast zijn en waarvan meer nervositeit uitgaat. Je daar bewust van worden maakt het er ook makkelijker op om je woorden te kiezen.  

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

  • 4. Leer op een positieve manier met elkaar te praten. Doorgaans is de inhoud van boodschappen die schreeuwend worden gecommuniceerd altijd negatief. "Je moet dit niet doen...", "Zeg niet..." "Je moet niet." Als het op kinderen aankomt is het heel nuttig om te leren hoe je negatieve boodschappen omzet in positieve, daardoor is het voor kinderen veel makkelijker te accepteren wat je te vertellen hebt nadat je eenmaal de woorden die altijd als negatief worden opgevat, eruit hebt gehaald. En dan leren ze ook echt.

  • 5. Als je toch in een vlaag van onoplettendheid je stem verheft, bied dan je excuses aan. Ouders zijn tenslotte geen machines, het zijn mensen die behoorlijk wat stress te verduren krijgen. Het is onder zulke omstandigheden makkelijk om je zelfbeheersing te verliezen. Voordat je het weet kan een schreeuw je zo maar ontglippen en is het sommige gevallen ook echt nodig om te schreeuwen. Je moet in ieder geval altijd het je kinderen laten weten dat wat mamma of papa net deed niet goed was. Mocht het gebeuren, dan is je excuses aanbieden het beste wat je kan doen. Zo weet je kind niet alleen dat schreeuwen fout is, maar dat je ook sorry kan zeggen.
Advertisement