Deze man is het gelukt om de woestijn "Tegen te houden" door innovatie en traditionele landbouw met elkaar te bundelen

door Skip

10 Oktober 2018

Deze man is het gelukt om de woestijn "Tegen te houden" door innovatie en traditionele landbouw met elkaar te bundelen
Advertisement

Misschien kent niet iedereen het verhaal van Yakouba Sawadogo, een man die in zijn eentje probeert om de oprukkende woestijn tussen Burkina Faso en Niger tegen te houden met behulp van zijn inzet en kennis van landbouw. Enkele dagen geleden heeft hij de Right Livelihood Award 2018 gekregen omdat het hem gelukt was bossen en gewassen weer terug te brengen naar een plek waarvan iedereen dacht dat dit onmogelijk was. Maar hoe heeft een simpele boer het voor elkaar gekregen om bossen te maken in de woestijn?

Advertisement
Deze man is het gelukt om de woestijn "Tegen te houden" door innovatie en traditionele landbouw met elkaar te bundelen - 1

Yakouba Sawadogo is een boer uit Burkina Faso, beroemd omdat hij van dor land weer vruchtbaar land kan maken. Met behulp van zijn methode, waarbij innovatie wordt gekoppeld aan volkseigen en plaatselijke landbouwmethodes kan Yakouba ook grond herstellen die ernstig is beschadigd door droogte. Sinds 1980 heeft deze ervaren akkerbouwer meer dan 40 hectare aan ondere andere gewassen en bomen geplant op grond waarvan men dacht dat dit niet meer vruchtbaar was en dus is verlaten.

Het meest verrassende is nog dat Sawadogo zich niet bedient van technologisch geavanceerde of verrassend innovatieve methodes, maar dat hij gewoon zijn vergevorderde kennis van lokale landbouw gebruikt, kennis die hij in de loop der jaren heeft verfijnd.

Advertisement
Deze man is het gelukt om de woestijn "Tegen te houden" door innovatie en traditionele landbouw met elkaar te bundelen - 2

Om dit alles mogelijk te maken gebruikt Yakouba Zai, traditionele putten waar regenwater kan worden opgeslagen vanwege de kleiachtige bodem die bijna ondoordringbaar is. In deze putten wordt het water bewaard dat in de loop der jaren de grond vruchtbaar maakt. Gewassen kweken wordt ondanks klimaatveranderingen dan toch mogelijk.

Ondanks het grootse werk dat hij voor zijn land en alle volkeren heeft verricht die in ernstige problemen verkeren vanwege de droogte, moeten lokale stammen hem hebben. Meermaals zijn z'n pas opgezette bossen en plantages in brand gezet, maar is hij desondanks doorgestoomd richting zijn doel zonder bij de pakken neer te gaan zitten en heeft hij respect gekregen voor zijn werk.

Deze man is het gelukt om de woestijn "Tegen te houden" door innovatie en traditionele landbouw met elkaar te bundelen - 3

Nu heeft Yakouba Sawadogo een prijs gekregen als een van de winnaars van de Alternatieve Nobelprijs die elk jaar door de organisatie Right Livelihood wordt overhandigd aan moedige mensen en organisaties die zich inzetten voor het oplossen van problemen van wereldformaat. Nu kan hij samen met de andere twee winnaars van de Right Livelihood Award 2018, genieten van zijn prestigieuze erkenning.

Het is mooi om te zien hoe ook grootse, minder beroemde mannen en vrouwen die in hun eentje ervoor strijden de wereld beter te maken zo nu en dan ook een vorm van erkenning krijgen voor hun werk! Onderaan het artikel kan je de video vinden waar de winnaars van de Right Livelihood Award 2018 wordt aangekondigd, onder wie ook Yakouba Sawadogo.

Advertisement