De tests met het oceaanschoonmaaksysteem zijn zojuist afgerond en is het al op weg richting het Plasticeiland in de Stille Oceaan

door Skip

11 Oktober 2018

De tests met het oceaanschoonmaaksysteem zijn zojuist afgerond en is het al op weg richting het Plasticeiland in de Stille Oceaan
Advertisement

De naam Boyan Slat moet de meeste mensen nu wel bekend in de oren klinken. De inmiddels 24-jarige jongen die zijn studie als ruimtevaartingenieur heeft verlaten zodat hij zich volledig kan richten op Ocean Cleanup, het project waarvan wordt gedacht dat de oceanen er weer schoon door worden, zonder plastic. Het hoofddoel in dit project is eigenlijk de Great Garbage Patch, het vuilniseiland dat zich in de Stille Oceaan bevindt.

Voordat het hart van de Stille Oceaan kan worden bereikt (de plek van het eiland) heeft de U-vormige tube een aantal tests moeten doorlopen in de Baai van San Francisco. Het systeem heeft elke test doorstaan en is het volgens de nieuwste berichten klaar om te vertrekken uit de kust en naar het plasticeiland toe te gaan.

Advertisement
theoceancleanup.com

theoceancleanup.com

De tests die zijn gedaan in de San Francisco Bay waren een succes en is er alleen een lichte schade gezien aan de tube-constructie. Deze schade werd veroorzaakt tijdens het transport, niet gedurende de tijd dat het systeem in bedrijf was.

"Er is nog nooit eerder een schoonmaaksysteem geweest van dezelfde grootte dat is ingezet op de oceaan en is dus voortdurend controleren een essentieel onderdeel van ons project" zo laat Boyan Slat weten, de eindverantwoordelijke bij Ocean Cleanup.

Van de testperiode in de baai van San Francisco die twee weken duurde, kan je stellen dat deze is afgerond. De volgende halte is de Great Pacific Garbage Patch. Volgens de berekeningen zal de reis tot wel drie weken duren. De vaarsnelheid ligt laag, tussen de 2 en 4 knopen – dit om alle schade te voorkomen aan de U-vormige buis, die het gehele traject mee zal moeten worden gesleept.

Als eenmaal het plasticeiland in de Pacifische Oceaan is bereikt dan zal de buis in elkaar moeten worden gezet tot de U-vorm, dat aan de basis ligt van het hele systeem en kan er dan met opruimen worden begonnen.

Het project heeft gevolgen voor de hele wereld, want er is een kans dat de vervuilingstendens van oceanen kan worden gekeerd. Alles verloopt volgens plan en is het afwachten tot er nieuwe updates binnenkomen! 

Advertisement

Hier de tweet van Boyan Slat die aankondigt dat de reis richting het plasticeiland gaat beginnen.

Advertisement