Een groep studentes heeft het effect van wifi-straling getest. Een expert raakte geïnteresseerd door de dubbelzinnige resultaten

door Skip

05 November 2018

Een groep studentes heeft het effect van wifi-straling getest. Een expert raakte geïnteresseerd door de dubbelzinnige resultaten
Advertisement

Een groep jonge studentes afkomstig uit Engeland, Nederland en Zweden wilden onderzoek doen naar wifi-straling op levende cellen. "We geloven dat wel allemaal wel eens hebben gemerkt dat we ons moeilijk konden concentreren als we 's nachts met onze mobiel naast ons hoofd slapen, en is soms slapen ook moeilijk." Het experiment dat ze hebben gedaan leverde zulke indrukwekkende resultaten op dat een onderzoeker er geïnteresseerd in raakte en verder onderzoek wilde doen naar de kwestie.

YourNewsWire.com

YourNewsWire.com

Om onderzoek naar de invloed van wifi-straling op levende cellen te kunnen doen heeft de groep studentes een verzameling zaden gebruikt. De dames hebben in twee identieke bakken elk 200 zaden gelegd op een ondergrond met vocht doordrenkte watten. De twee bakken zijn in twee kamers gezet, met beide evenveel vocht en zonlicht op hetzelfde tijdstip en dezelfde tijdsduur. Het enige verschil was dat in er een kamer twee wifi-routers stonden die we ook thuis hebben staan om onze apparaten draadloos verbinding te laten maken met het internet.

Advertisement
YourNewsWire.com

YourNewsWire.com

Twaalf dagen later hebben de onderzoekers gekeken hoe het met de zaadjes was gesteld. Waren de zaadjes in de kamer zonder router gaan ontkiemen, gaven de zaadjes in de andere kamer geen teken van leven. Het ontkiemen was kort na het begin van het experiment opgehouden. De studentes stonden versteld van het resultaat. "Het is zo eng dat er gewoon zo'n effect is, we waren geschrokken door het experiment. Niemand van ons slaapt meer met zijn smartphone in de buurt 's nachts of we zetten hem uit of we leggen hem in een andere kamer neer. Ook de pc doen we altijd uit." zegt Lea Nielsen, een van de onderzoeksters.

Kim Horsevad

Kim Horsevad

Het experiment van de jonge dames heeft veel weerklank gekregen op sociale media. Zoveel zelfs dat het de aandacht trok van onderzoeker Olle Johansson, hoogleraar aan het Karolina instituut Stockholm.

Ook andere experts hebben zich uitgelaten over het onderzoek en waren ze het erover eens dat het een rudimentair experiment betrof waarbij geen rekening is gehouden met de vele factoren die van invloed kunnen zijn geweest op het ontkiemen. Er is te weinig data om de conclusie te kunnen trekken dat wifi-straling negatieve invloed kan hebben op cellen, mede omdat er door de recentst bijgewerkte veiligheidsstandaarden geen gevaren zijn voor de gezondheid zijn, op voorwaarde dat je niet meer blootstaat aan straling dan maximaal is toegestaan.

Er blijft dus nog veel over om uit te zoeken hoeveel geloofwaardigs dit onderzoek heeft, maar moet het overduidelijke resultaat wel wat met mensen doen.

Advertisement