Psychologen beweren dat naar kerstmuziek luisteren slecht is voor je gezondheid

door Skip

07 November 2018

Psychologen beweren dat naar kerstmuziek luisteren slecht is voor je gezondheid
Advertisement

Als we kijken naar de kalender duurt het niet zo heel lang meer voordat het kerst is. Toch is er in steden al begonnen met het versieren van de winkels, straten en staan de kerststollen ook weer in de schappen. Bij dit alles mag de kerstmuziek niet ontbreken, het enige waardoor we een beetje in kerstsferen kunnen komen.

Juist naar de repetitieve kerstmelodieën is een studie gewijd. Het doel was om te onderzoeken wat het effect was op mensen die veel te vroeg kerstmuziek kregen te horen.

Advertisement
UNC - CFC - USFK/Flickr

UNC - CFC - USFK/Flickr

Laten we eerlijk zijn. Als je geen zes meer bent en de periode dat je schoolginhg achter je ligt, waar het nog leuk was om kerstliedjes te zingen, vind je er nu geen zak meer aan. Ze klinken elk jaar hetzelfde, overdreven vrolijk en dan met sprookjesachtige klanken die de barse realiteit van iedereen z'n dagelijkse sleur binnendringen. Sinds winkels en winkeliers kerstmuziek zijn gaan benutten om klanten tot kopen te bewegen met het oog op de festiviteiten worden die liedjes er nog irritanter op.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

En daar blijft het niet bij, want Linda Blair, klinisch psycholoog bevestigt datgene wat eerst louter persoonlijke ervaring was, op basis van een onderzoek: "Kerstmuziek kan mentaal vermoeiend zijn. Je besteed al je energie aan het niet willen horen wat je hoort." Dit effect blijt veel duidelijker zichtbaar bij mensen die voortdurend kerstmelodieën horen, zoals de winkeliers zelf.

Het is niet alleen maar dat deze muziek je weemoedig en nostalgisch maakt; naar repetitieve en monotone melodieën luisteren raken je hersenen van verzadigd en roept dit een negatieve reactie op. Als je je al loopt druk te maken om gezinskwesties, geld of dat er nog zo weinig tijd is voordat het kerst is, dan worden al die zorgen versterkt als je passief luistert naar die te vrolijke liedjes in plaats van dat ze verlichting bieden.

En, hoe sta jij tegenover kerstmuziek? Ben jij zo iemand die ze dagelijks opzetten in de tijd die nog rest tot kerst?

Advertisement