Costa Rica, het aardse paradijs dat het 300 dagen lang zonder fossiele brandstoffen heeft kunnen doen

Janine image
door Janine

04 December 2018

Costa Rica, het aardse paradijs dat het 300 dagen lang zonder fossiele brandstoffen heeft kunnen doen
Advertisement

Zodra we over Costa Rica horen dwalen onze gedachten af naar prachtige stranden, kristalhelder water en ongerepte aardse paradijzen. Waarschijnlijk zul je na het lezen van dit artikel ook denken aan hernieuwbare energie, nul CO2-emissies en een land dat het meer dan 300 dagen zonder enige vorm van fossiele brandstof heeft kunnen doen. Maar hoe werd dit kleine land een referentiepunt, niet alleen voor pasgetrouwde stellen?

Advertisement
kansasphoto/Flickr

kansasphoto/Flickr

Het is niet de eerste keer dat Costa Rica is geslaagd in de moeilijke taak om het gebruik van fossiele brandstoffen voor lange periodes te elimineren. Al in 2015 was het gelukt om 299 dagen door te gaan met 100% hernieuwbare energie en in 2016 was het er "slechts" 279 dagen in geslaagd. Tijdens het afgelopen jaar lijkt het erop dat dit kleine land zich heeft weten te herhalen, de drempel van 300 dagen te overschrijden, uitsluitend afhankelijk van geothermische energie, waterkracht, zonne- en windenergie en energie die afgeleid is van biomassa, en dat allemaal zonder ooit fossiele brandstoffen te gebruiken!

Dit doel was alleen mogelijk dankzij de verbetering van netwerken en de opwaardering van schone energiecentrales. De bijna onafhankelijkheid van Costa Rica van het gebruik van fossiele brandstoffen komt ruim voor het regeringsplan dat 2021 oplegde als deadline om dit doel te bereiken.

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

Het kleine land was een van de eersten die zich meer dan tien jaar geleden van het gebruik van fossiele brandstoffen wilde onthouden en het lijkt erop dat deze keuze lonend is. Het is duidelijk dat Costa Rica een voorbeeld voor de andere staten kan zijn en geen model dat als een referentie moet worden beschouwd, omdat het een heel klein land is in vergelijking met supermachten zoals de VS en China. Het blijft echter een uitstekend voorbeeld.

Christian Reimer/Flickr

Christian Reimer/Flickr

Ook de conformatie van het land heeft Costa Rica heel erg geholpen om dit resultaat te bereiken. Weinig landen kunnen zeggen dat ze dezelfde natuurlijke hulpbronnen hebben die op deze manier geschikt zijn voor het benutten van waterkracht en geothermische energie.

Costa Rica heeft ons op zijn manier laten zien hoe het mogelijk is om zonder fossiele brandstoffen vooruitgang te boeken, ondanks wat sommige van de meest ontwikkelde landen denken. Immers, dit kleine paradijs op aarde is een voorbeeld van hoe hernieuwbare energie precies zo werkt als fossiele energie.

Advertisement