8 soorten paddenstoelen die veel lijken op buitenaardse wezens - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
8 soorten paddenstoelen die veel lijken…
Narcistische ouders behandelen hun kinderen als eeuwige kinderen, en de gevolgen zijn niet positief Een Boeing-piloot deelt de foto's die hij maakt tijdens de vluchten... en het resultaat is adembenemend

8 soorten paddenstoelen die veel lijken op buitenaardse wezens

Door Janine
1.370
Advertisement

De wereld van de paddestoelen is net zo fascinerend als ingewikkeld: de belangstelling gaat veel verder dan de declinatie op culinair gebied, wat resulteert in een heel ander koninkrijk dan het menselijke. Er zijn zulke vreemde soorten die op vreemde wezens lijken; "bloedende", harige, met kleuren zo fel dat ze niet echt lijken. We wilden in dit artikel enkele van de meest bijzondere paddenstoelen verzamelen die er op de planeet bestaan.

Bloeddruppelstekelzwam, Hydnellum peckii

De naam beschrijft alle kenmerken ervan; zijn vorm doet sterk denken aan een getrokken kies en, alsof dit niet genoeg was om het griezelig te maken, er zitten intens rode vloeibare substanties op het oppervlak van de jongere exemplaren. Deze schimmel is te vinden in Noord-Amerika en Europa; ze zijn niet giftig, maar zijn bittere smaak maakt het niet eetbaar.

Advertisement

Amethistzwam - Laccaria amethystina

foto: AJC1/Flickr

Deze paddenstoel heeft een intense paarse kleur wanneer de exemplaren erg jong zijn: na verloop van tijd wordt de paarse kleur minder helder. Ook is deze schimmel eetbaar, maar wordt niet aanbevolen vanwege de accumulatie van arsenicum die kan optreden.

Gyromitra esculenta

Advertisement

Deze vreemde paddestoel heeft een kapje dat veel op hersenen lijkt. Het is een zeer giftige soort, hoewel het op sommige plaatsen in de wereld (in de Scandinavische landen bijvoorbeeld) als een delicatesse wordt beschouwd. Volgens een studie is het verantwoordelijk voor 23% van de sterfgevallen door schimmels per jaar.

De Pruikzwam - Hericium erinaceus

Advertisement
foto: Katya/Flickr

De namen waarmee deze paddenstoel bekend is, zijn er vele: daaronder bevinden zich de leeuwenmanen of apekop. Het groeit op hard hout en heeft zeer lange "stekels": het is een eetbare schimmel, die vooral in de geneeskunde gebruikt wordt.

Lactarius indigo

Advertisement

De karakteristieke blauwe kleur van de paddestoel is een latex die vrijkomt wanneer je hem afbreekt. Bij blootstelling aan lucht krijgt de kleur groenachtige tinten. De Lactarius indigo is een eetbare paddenstoel.

Traliestinkzwam - Clathrus ruber

Deze paddestoel heeft een concave vorm die erg doet denken aan een lantaarn. Mocht je hem er gracieus uit zien vinden, zal de geur je van gedachten veranderen: wie het geroken heeft, zegt dat het vergelijkbaar is met dat van een rottend lichaam, dat zelfs op enkele meters afstand waarneembaar is.

Phallus indusiatus

Een van de vele namen waarmee deze paddenstoel bekend is, is "gesluierde dame": de netstructuur van de paddenstoel lijkt namelijk veel op een geborduurde sluier. Het is een lekkere paddenstoel om te eten, hij wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. De "rok" van de paddenstoel is een strategie om de sporen te verspreiden: de dieren die vast komen te zitten helpen ze te verspreiden en zichzelf te bevrijden.

Mycena chlorophos

Deze schimmels zijn bioluminescerend, in die zin dat ze lichtenergie omzetten in de energie die vrijkomt door sommige chemische reacties die in hen plaatsvinden. De helderheid bereikt zijn maximale piek gedurende de dag na het openen van het kapje en wanneer de buitentemperatuur rond de 27° C is.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt