De mensen die heel gezond zijn gaan juist NIET naar de sportschool - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De mensen die heel gezond zijn gaan…
Vat je alles heel persoonlijk op? Je kunt leren hoe je over deze denkfout heen kunt stappen Uit onderzoek blijkt dat hoe slimmer een vrouw is, des te minder zij de behoefte voelt om moeder te willen worden

De mensen die heel gezond zijn gaan juist NIET naar de sportschool

Advertisement

Geen enkele loopband en geen enkele hometrainer kunnen je helpen weer zo goed in vorm te raken dat je langer leeft. Om dat goed te beseffen hoef je alleen maar te kijken naar het kaartje met plaatsen op de wereld waar de levensverwachting het hoogst is. Wat blijkt? Op die plekken gaan mensen niet naar de sportschool en heffen ze gewichten of werken ze zich in het zweet. Mensen die in de zogenaamde "blauwe zones" leven, zijn actiever bezig in hun omgeving en verplaatsen zich meer door gedurende de dag te lopen. Zo wordt het aantal ritjes met een auto of een ander gemotoriseerd voertuig, tot een minimum beperkt.

Als het in je omgeving normaal is dat je veel beweegt, dan kan deze factor meer dan andere eraan bijdragen dat je langer leeft, zo zagen onderzoekers. Dit hebben alle volkeren met elkaar gemeen die er bekend om staan dat ze veel ouder worden.

Aan lichamelijke beweging doen waar je bent is ongelofelijk maar waar, iets dat voor een aantal mensen heel lastig is. Zeer waarschijnlijk moet je acht uur lang achter elkaar aan een bureau zitten, minstens een uur in de auto en zit je in de avonduurtjes op de bank om van je welverdiende rust te genieten. En dan te bedenken dat we maar een klein percentage van ons lichaam gebruiken terwijl elk deel ervan erop is gemaakt om te bewegen. 

Nog maar honderd jaar geleden bestond er nog geen werk wat je zittend kon doen, of was dat in ieder geval er maar weinig. Nu wordt 90% van het werk zittend verricht.

Er is echter nog iets wat je kan doen om aan meer beweging te komen in het dagelijks leven.

Een van de beste dingen die je kan doen voor je lichaam (voor zover dat gaat) is stoppen met je te verplaatsen met behulp van een brommer, auto of ander voertuig waar een motor in zit. Begin bijvoorbeeld met wandelen of neem eens wat vaker je fiets naar je werk, breng je kinderen lopend naar school, of gebruik je fiets tot aan de bushalte.

De onderzoeken bevestigen dat lopen heel nuttig is om het krijgen van hart- en vaatziekten en het ontstaan van dementie tegen te gaan. Zes uur per week is genoeg, maar er zijn ook mensen die aangeven dat ze met twee uur al goede resultaten boeken.

Je moet alle kansen pakken die je hebt om te bewegen, ook al zit je urenlang per dag aan je bureau. De lunchpauze bijvoorbeeld is een goed moment om even naar buiten te gaan en ook bijvoorbeeld tijdens je pauzes op je werk.

Het belangrijkste om te onthouden is dat we erop zijn gemaakt om te bewegen en dat dit niet betekent dat we hiervoor in de sportschool moeten gaan zitten en elke zweetdruppel eruit gaan persen.

Het is niet nodig om gewichten te heffen of om mee te bewegen op het ritme van muziek om langer te leven. Gewoon bewegen in je omgeving werkt veel beter.

Bronnen:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt