Psychologen hebben onthuld waarom het belangrijk is om 's morgens vroeg op te staan en hoe je daar makkelijk in slaagt

Janine image
door Janine

28 November 2018

Psychologen hebben onthuld waarom het belangrijk is om 's morgens vroeg op te staan en hoe je daar makkelijk in slaagt
Advertisement

Terwijl velen er een hekel aan hebben om 's morgens vroeg op te staan, zijn de wetenschappers duidelijk: 's morgens vroeg opstaan, vermindert met 25% het risico om in een depressie te vallen, vergeleken met opstaan als de zon al hoog aan de hemel staat. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychiatric Research, stelt dat degenen die om ongeveer 6 uur 's morgens de dag beginnen, op lange termijn van een betere gezondheid genieten, in vergelijking met "langslapers". Dat niet alleen; het lijkt erop dat eerder in de ochtend opstaan, gemakkelijker is dan je denkt.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

De reden waarom vroeg opstaan beter is dan een gat in de dag te slapen is de terugkeer naar de primitieve circadiaanse ritmes, of althans naar die voorafgaand aan de uitvinding van de gloeilamp; toen we gingen slapen wanneer de zon onderging en we bij het eerste ochtendlicht wakker werden.

Met de technologische evolutie zijn de wakkere uren niet alleen ver voorbij de zonsondergang verplaatst, maar gaan ze ook in tegen een substantiële concentratie: we slapen minder en doen meer dingen.

De studie heeft gezien dat vroeger naar bed gaan, en vervolgens de volgende dag vroeger opstaan, ook implicaties heeft voor het sociale leven van mensen: nachtvlinders zijn namelijk niet alleen meer blootgesteld aan het risico van depressie, maar ze zullen waarschijnlijk niet trouwen, ze zullen alleen leven, roken en moeite hebben met slapen.

Volgens de Australische psycholoog Marny Lishman moeten we echter niet eerder opstaan om meer dingen te doen.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Volgens de arts moet je, om het echt aangenaam en constructief te maken om 's morgens vroeg op te staan, niet proberen om van die extra minuten gebruik te maken om iets bijzonders te doen.

Vroeg wakker worden betekent een paar uur per dag doorbrengen waarin je het je kunt veroorloven om niets te doen; bij het eerste ochtendlicht heeft het de voorkeur om niets te doen, maar te voelen dat je er bent. Het kan nuttig zijn om te mediteren of deel te nemen aan rustige activiteiten, zoals een tijdschrift lezen. Het belangrijkste is om niet de agenda te pakken, iets te plannen of te anticiperen op wat er normaal gesproken uren later zou gebeuren. Je kunt beter op je gemak een kop thee of koffie drinken.

Hoeveel vroeger moet je opstaan? Het antwoord is persoonlijk: de arts adviseert 30 minuten eerder, maar het kan ook een uur eerder zijn of maar 15 minuten.

Hoe je erin kunt slagen vroeg op te staan, volgens degene die het gelukt is.

Hoe je erin kunt slagen vroeg op te staan, volgens degene die het gelukt is.

pexels.com

 

Om 's morgens vroeg op te staan, moet je enkele gewoontes veranderen, vooral die van de avond. Hier zijn enkele tips om het gemakkelijker te maken:

1. Geen drastische veranderingen: geef het de tijd. Laat je lichaam op een zeer geleidelijke manier wennen aan de nieuwe ritmes. Begin met 15 minuten vóór de wekker en verhoog het dan geleidelijk.

2. Ga eerder naar bed: dit kan betekenen dat je tv-series, films laat op de avond of videogames moet laten vallen. Het advies is om vroeg naar bed te gaan, ook als je denkt dat je geen slaap hebt: met behulp van het lezen van een boek vallen de ogen in een mum van tijd dicht.

3. Zet de wekker ver weg van het bed: als je het te dicht bij je in de buurt houdt, kan dit betekenen dat je hem uitschakelt zonder dat je er erg in hebt. Door hem weg te zetten, moet je wakker worden om hem af te zetten.

4. Blijf na de wekker niet in bed liggen: forceer jezelf om je ogen niet te sluiten, maar sla meteen de dekens van je af.

5. Niet rationaliseren: denken waarom je vroeg bent opgestaan, leidt tot een zeker falen. Doe het alsof het een externe verplichting is, zorg ervoor dat de optie om door te gaan met slapen niet wordt overwogen.

6. Zoek een goede reden: een goede reden om op te staan helpt veel. Het kan een heerlijk ontbijt zijn of een warme badjas.

7. Denk aan je beloning: jezelf belonen helpt echt! Wees goed voor jezelf in de periode dat je van ritme verandert.

8. Profiteer van de tijdwinst: het advies is om geen extra tijd te besteden aan niet-prioritaire zaken. Doe wat je het belangrijkst vindt, wat ook zou kunnen zijn om niets te doen.

En jij, wat ben jij voor type? Een vroege vogel of een nachtbraker? Ben je afgestemd op je ritmes, of wil je ze veranderen, door misschien eerder op te staan?

Advertisement