Deze geïllustreerde periodieke tabel laat zien hoe we elke dag omgaan met de chemische elementen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze geïllustreerde periodieke tabel…
Ze houden hem aan omdat hij dronken is, maar hij beweert dat hij niet had gedronken: zijn lichaam produceert ethanol Marcel Marceau, de mimespeler die erin slaagde honderden Joodse kinderen te redden door te zwijgen

Deze geïllustreerde periodieke tabel laat zien hoe we elke dag omgaan met de chemische elementen

Door Janine
1.086
Advertisement

Velen van ons zullen het zich waarschijnlijk herinneren vanaf de dagen dat ze naar school gingen. Met zijn vierkanten, zijn initialen en zijn cijfers, vergezelde het periodiek systeem der elementen elke scheikundeles. In feite is het schema dat de Russische chemicus Mendeleev in 1869 bedacht, een geweldige manier om altijd alle pure stoffen onder ogen te hebben die mensen kennen.

Metalen en niet-metalen elementen, kunstmatige en niet-kunstmatige edelgassen: voor sommigen, heeft de lange reeks namen en figuren van de tabel misschien een beetje angst en verwarring gegenereerd. De meeste elementen van het schema zijn echter elke dag om ons heen aanwezig, in objecten, gebouwen en nog veel meer.

Het zeer originele periodiek systeem dat we op het punt staan met je te bespreken, is begonnen vanuit deze behoefte om alles eenvoudiger en directer te maken. Laten we eens kijken wat het is.

Laten we eerlijk zijn: het is niet eenvoudig om, als je geen chemicus bent, perfect uit te leggen hoe elk element werkt en waar het in de echte wereld voor dient. De wereld bestaat echter uit veel dingen, en hun chemisch-fysische “oorsprong” kan niet als abstracte concepten verschijnen. Natuurkunde en scheikunde zijn inderdaad altijd om ons heen, doen dat wat we gebruiken functioneren en bepalen met hun wetten de meeste mechanismen van de dingen.

Uitgaande van een traditioneel periodiek systeem, besloot de ingenieur Keith Endevoldsen er zelf één te maken, niet alleen samengesteld uit woorden en getallen, maar ook uit afbeeldingen. Met eenvoudige en begrijpelijke figuren wordt elk gebruik perfect uitgelegd. Op nummer 1, waterstof, vinden we bijvoorbeeld een zon met daaronder “zon en sterren" geschreven, in de ruimte van het Lithium een afbeelding van een batterij, in die van Tantalum een mobiele telefoon, enzovoort tot aan de laatste vierkanten van het schema.

Advertisement

Niet slecht als leermiddel voor beginnende studenten, van basisonderwijs tot middelbare school. Om nog maar te zwijgen van het feit dat dit speciale schema ook erg nuttig kan zijn voor diegenen die als volwassene geïntrigeerd zijn door chemie.

Om het altijd bij je te hebben, is de tabel ontworpen door Endevoldsen ook beschikbaar op Amazon. Als je je kennis van chemie wilt opfrissen, je erin wilt verdiepen of herontdekken, is dit de juiste hulp voor je!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt