Waarom muggen jou liever steken dan sommige andere mensen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Waarom muggen jou liever steken dan…
Amazon verkoopt huizen die met een druk op de afstandsbediening groter worden. Zo ziet het er vanbinnen uit Deze 10 weetjes over een aantal wereldwonderen hebben ze je waarschijnlijk nooit verteld

Waarom muggen jou liever steken dan sommige andere mensen

Door Skip Tromp de Haas
1.171
Advertisement

Je bent vast wel eens een tripje gaan maken de natuur in met vrienden en dat je dan letterlijk helemaal wordt opgevreten door de muggen. Er zitten zoveel bulten op je lijf dat je niet eens weet waar de jeuk vandaan komt.

Maar als je om je heenkijkt merk je dat anderen het veel beter af is gegaan. Er zijn mensen met slechts een paar bulten en mensen die gelukkig niet één muggenbeet hebben. Kan het zijn dat de muggen per se jou hebben uitgekozen? Wetenschappers denken van wel!

Wetenschappers hebben ontdekt dat muggen hun reukvermogen gebruiken om het bloed op te sporen dat zij het lekkerst vinden. Op basis van deze criteria maken ze hun keuze:

  • Bloedtype "O": muggen verkiezen bloedgroep O boven bloedgroep B en A. Om het bloedtype te bepalen gaan ze af op de geur die wordt afgegeven door het lichaam. Bij 85% van de mensen komen er via de huid stoffen af waarvan ze kunnen bepalen tot welke bloedgroep de stoffen behoren. Muggen ruiken dat!

  • Koostofdioxide: de hoeveelheid geproduceerde CO2 is nog een criterium dat muggen gebruiken om hun doelen op te sporen. Dus, degenen die meer koolstofdioxide produceert is een gemakkelijk doelwit voor muggen. Volwassenen worden daarom vaker gestoken dan kinderen. Zwangere vrouwen produceren 21% CO2 meer dan iedereen. Muggen kunnen CO2 ruiken op een afstand groter dan 50 meter.

  • Temperatuur: muggen kunnen voelen hoe warm bloed is. En ze hebben het 't liefst warm!
  • Zweet: zweet bestaat uit melkzuur, ammoniak, urinezuur, allemaal stoffen waar muggen op afkomen. Dat maakt mensen die sporten vatbaarder voor muggenbeten.
  • Bier: door bier ga je meer zweten en heb je meer ethanol in je bloed en muggen worden misschien hierdoor aangetrokken. Wetenschappers hebben tot nu toe de ware reden niet kunnen achterhalen waaorom bierdrinkers muggenbulten krijgen.

Muggen sporen hun prooien niet alleen op via hun reukzin. Onderzoekers ontdekten dat deze beesten donkere kleuren kunnen herkennen maar moeite hebben met lichtere. Door je donker te kleden zal de kans dus groter zijn dat je gestoken wordt.

Tenslotte nog een wetenswaardigheid over genen. Sommige mensen geven stoffen af die muggen automatisch mijden. Jammer genoeg hebben wetenschappers deze stoffen nog niet weten te identificeren. Om wat tegen muggen te doen kunnen we niets anders doen dan lichte kleding dragen, de lichaamstemperatuur laten dalen en hopen dat er geen bloedtype O door onze aderen stroomt. En geen bier natuurlijk!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt