Waarom zorgt strooizout ervoor dat sneeuw op de wegen smelt?

Janine image
door Janine

22 Januari 2024

Waarom zorgt strooizout ervoor dat sneeuw op de wegen smelt?
Advertisement

We weten allemaal dat zout wordt gebruikt om sneeuw te smelten. Ze praten erover op tv, een kennis heeft het erover in de kroeg of misschien lezen we erover op internet. Maar iedereen lijkt het vanzelfsprekend te vinden, alsof ze allemaal weten wat het is. Waarom smelt strooizout de sneeuw op de weg? Het antwoord heeft iets paradoxaals.

Waarom smelt strooizout sneeuw op de wegen?

Waarom smelt strooizout sneeuw op de wegen?

Pexels

Zoals we in de inleiding al zeiden, heeft zout het vermogen om sneeuw bij contact te smelten en ijsvorming te voorkomen. De fysische reden voor dit fenomeen ligt in het vermogen van zouten - natriumchloride, maar niet alleen dat - om het vriespunt van water te verlagen. Wanneer we zout in water oplossen, splitsen de natriumchloride moleculen zich in ionen en binden zich aan de watermoleculen. Op deze manier vindt de klassieke kristalvorming niet plaats, behalve bij lagere temperaturen.

Om precies te zijn wordt er echter niet alleen gewoon keukenzout op de wegen gestrooid, maar ook calciumchloride. Ze lijken misschien op elkaar, maar de twee zouten hebben verschillende eigenschappen en vervullen verschillende functies. Bovendien wordt vaak de voorkeur gegeven aan het gebruik van strooizout, een speciaal preparaat voor wegen dat ook minder schadelijk is voor het milieu.

Advertisement

Hoe je zout strooit op sneeuw op de wegen

Hoe je zout strooit op sneeuw op de wegen

Pexels

Omdat natriumchloride en calciumchloride erg van elkaar verschillen, moet je niet denken dat ze op dezelfde manier moeten worden gebruikt. Allereerst is gewoon keukenzout veel goedkoper dan welke andere oplossing dan ook, maar het heeft een puur preventieve functie. In de praktijk kan het het beste worden gebruikt door het vóór de verwachte sneeuwval op de wegen te verspreiden. Bovendien is natriumchloride minder effectief dan alternatieven en kan het de vegetatie beschadigen.

Daarentegen is calciumchloride, zoals je misschien al vermoedt, duurder dan keukenzout, maar is het ook effectiever in het smelten van sneeuw. Het kan ook worden gebruikt om reeds gevormd ijs te smelten, waarbij één kilo tot 40 vierkante meter kan bedekken.

Een schijnbare paradox: zout maakt ijs kouder

Een schijnbare paradox: zout maakt ijs kouder

Pexels

Het gebruik van zout op wegen om sneeuw te smelten lijkt in tegenspraak met het gebruik van zout om dranken koud te houden in vriezers. Aan de ene kant is het effect om het ijs te smelten, aan de andere kant is het om het kouder te maken. Hoe is dit mogelijk? In werkelijkheid is de paradox slechts schijn: zout smelt sneeuw simpelweg omdat het het vriespunt van water verlaagt. Het fenomeen is hetzelfde in onze vriezers: omdat het de kristallisatie belemmert, kan het gebruikt worden om een drankje eerst koeler te maken door het in de vriezer te plaatsen. En wees gerust, het zal niet bevriezen.

De reden waarom zout sneeuw op wegen doet smelten, ligt dus in de chemie en de manier waarop het zich bindt aan watermoleculen. Het is echter merkwaardig hoe een eigenschap die ons van ijs verlost, ons ook in korte tijd koelere drankjes kan geven. De schijnbare paradox terzijde.

Advertisement