Er is een verband tussen het schoonmaken van het huis en lichamelijk en geestelijk welzijn: dit blijkt uit een onderzoek

Janine image
door Janine

17 Augustus 2022

Er is een verband tussen het schoonmaken van het huis en lichamelijk en geestelijk welzijn: dit blijkt uit een onderzoek
Advertisement

Het huis schoonmaken wordt meestal als een vermoeiende taak beschouwd. Heel vaak is het dan ook het eerste dat we uitstellen als we moe zijn of weinig tijd hebben. Sommige mensen houden er echter van om voor hun huis te zorgen. Deze mensen hebben de behoefte om het huis netjes en goed georganiseerd te houden. Elke week besteden ze minstens één dag aan de schoonmaak: het stof uit elke hoek verwijderen, elke plank afstoffen, de lakens verschonen en de was doen. Vele anderen beweren echter dat het hen niet hindert om in wanorde te leven en dat dit geen enkele invloed heeft op hun fysieke of mentale welzijn.

Uit een onderzoek bleek dat het schoon en netjes houden van je huis juist een positief effect heeft op het mentale evenwicht en het fysieke welzijn bevordert. Degenen die dit levensmodel volgen, betalen meestal voor hun momenten van vermoeidheid bij het schoonmaken, omdat ze geloven dat het een geweldige manier is om de spanning los te laten.

via pubmed

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

Psychologe Marilene Kehdi heeft in feite verklaard dat leven in een wanordelijke omgeving alleen maar de mate van uitputting verhoogt. Het huis is op deze manier vol met negatieve prikkels en dingen om te doen. Dit alles helpt mensen niet, die van zichzelf al chaotisch zijn, die zich onder druk zouden kunnen voelen, en zelfs fysieke problemen kunnen krijgen. Het observeren van een opgeruimd huis levert positieve gevoelens op. Rommel daarentegen verwijdert alle referentiepunten die vermoeidheid veroorzaken.

De beweringen van de psycholoog zijn ook bevestigd door een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die hun huis “vol met onafgemaakte projecten” zagen, zich eerder uitgeput voelden dan degenen die hun huis identificeerden als “een plaats van herstel”.

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

Een opgeruimd en georganiseerd huis heeft dus een positief effect op de stemming. Rommel daarentegen draagt ​​negatief bij aan de dagelijkse activiteiten, waardoor het moeilijker wordt om je te concentreren en dus om je taken efficiënt uit te voeren. Wellicht gaan er voortaan veel meer mensen hun best doen om in een schone en opgeruimde omgeving te leven.

Heeft dit onderzoek jou ertoe aangezet om je huis vaker op te ruimen?

Advertisement