Wat gebeurt er met ons lichaam als we te lang zitten? 6 mogelijke gevolgen

Janine image
door Janine

19 Maart 2022

Wat gebeurt er met ons lichaam als we te lang zitten? 6 mogelijke gevolgen
Advertisement

Hoewel het dagelijkse leven hectischer is geworden en wordt onderbroken door strakke ritmes, valt dit, in tegenstelling tot wat je zou denken, niet samen met meer beweging, integendeel: de vele uren werken dwingen je vaak om aan het bureau te blijven zitten voor het scherm van een computer, of om meerdere kilometers met de auto te reizen in gevallen waar het beroep lange afstanden en verplaatsingen vereist. 's Avonds, wanneer de onvermijdelijke vermoeidheid zich laat voelen, gaan we vervolgens voor het slapengaan nog even op de bank zitten om een film te kijken.

Kortom, het lijkt alsof we niet overal tijd voor hebben, ook al beseft ons lichaam dat vaak niet: maar wat gebeurt er met het lichaam als we te lang blijven zitten?

Hier zijn de belangrijkste gevolgen waar, volgens verschillende onderzoeken, het lichaam op de lange termijn onder zou kunnen lijden.

via Healthline

Advertisement

1. Spierspanning

1. Spierspanning

Pixabay

Elke dag vele uren stilzitten dwingt de spieren om te lang inactief te zijn. Als deze gewoonte een vaste routine wordt, kan dit na verloop van tijd leiden tot atrofie van de spieren van de benen, maar ook van de rug - met mogelijke scoliose - en van de nek. Af en toe kleine pauzes nemen om te benen te strekken is ideaal om zoiets te vermijden.

Advertisement

2. Overgewicht

2. Overgewicht

Pixabay

Een sedentaire levensstijl gaat, zoals bekend, zeker niet samen met fysieke fitheid: de afwezigheid van langdurige beweging verhindert het lichaam de tijdens maaltijden en snacks verkregen calorieën te verbranden, met de daaropvolgende - en onvermijdelijke - vorming van vet en gewichtstoename. In de meest ernstige gevallen bestaat het risico op ziekten zoals obesitas, die ook ernstige gevolgen kunnen hebben voor het hart.

3. Diabetes

3. Diabetes

Pixabay

Als je het grootste deel van de dag zit, maakt de alvleesklier minder insuline aan: als je dit combineert met een vertraagde stofwisseling door weinig beweging, kan op den duur diabetes ontstaan.

4. Bloedsomloop

4. Bloedsomloop

Carrie Nelson/Flickr

Eén van de problemen van te lang zitten is ongetwijfeld een slechte bloedsomloop: benen en enkels, gedwongen stil te blijven, kunnen opzwellen door het vasthouden van vocht, dus het is raadzaam om bewegingen te maken zoals kleine stapjes ter plaatse en vaak van houding te veranderen.

5. Cervicale pijn

5. Cervicale pijn

Pixabay

Een zittende houding en bovendien vele uren verkeerd zitten heeft ook invloed op de cervicale pijn, vaak ook door de positie van de computer die lager is dan de blik, in plaats van op ooghoogte te zijn uitgelijnd. Het enige tijd schuin houden van het hoofd, in een onnatuurlijke houding, kan vervolgens hoofdpijn veroorzaken.

Advertisement

6. Depressie

6. Depressie

Pixabay

Het gevolg van een overmatige sedentaire levensstijl is niet alleen van invloed op het lichaam, maar ook op de geest: lichamelijke activiteit, zoals we weten, is een wondermiddel voor het humeur en helpt om de energie terug te krijgen om de dagelijkse taken aan te kunnen, die zeker niet kunnen worden geëlimineerd of opzij gezet kunnen worden. Energie besteden aan bewegen bestrijdt daarom negatieve mentale toestanden zoals depressie, die in plaats daarvan kunnen ontstaan ​​wanneer het lichaam te lang onbeweeglijk blijft.

Om deze onaangename - en soms gevaarlijke - gevolgen te vermijden, is het essentieel om je zittende routine af te wisselen met fysieke activiteit: bijvoorbeeld met kleine pauzes om het uur, een wandeling in de lunchpauze of je zou, indien mogelijk, te voet naar de werkplek kunnen gaan. Het opnemen van sport in de lange dagen achter de computer zal de gezondheid van het lichaam en ook van de geest bevorderen.

Zoals altijd herinneren we je er aan dat het nieuws en advies in dit artikel uitsluitend voor informatieve doeleinden worden gepubliceerd. Ze kunnen in geen geval het advies van een arts vervangen.

Advertisement