Drogers: hoeveel vervuilen ze en wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid?

Janine image
door Janine

24 Januari 2022

Drogers: hoeveel vervuilen ze en wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid?
Advertisement

Drogers zijn ongetwijfeld een handig en nuttig huishoudelijk apparaat in vergelijking met de klassieke methode om kleding op te hangen, omdat het ons niet dwingt te hopen op een mooie zonnige dag om onze kleding snel te drogen. Zoals met alles, gaan de voordelen echter altijd gepaard met nadelen en velen vragen zich af: hoeveel vervuilen drogers?

Een onderzoek door wetenschappers in Hong Kong vond het antwoord.

via ACS Publications

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De onderzoeksgroep evalueerde de uitstoot van verontreinigende stoffen van deze apparaten in het milieu en kwam tot de conclusie dat een enkele droger in staat is tot 120 miljoen microvezels per jaar te produceren.

Om tot dit cijfer te komen, selecteerden de wetenschappers zowel katoenen als polyester kledingstukken, waarbij elk kledingstuk gedurende 15 minuten in een actieve droger werd geplaatst. Het resultaat toonde 40 keer meer vervuiling dan een wasmachine, vooral door synthetische stoffen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het wassen van polyester kleding is namelijk in staat om een ​​hoge dosis vervuilende plastic deeltjes te produceren, die, eenmaal vrijgekomen in de atmosfeer, kunnen worden ingeademd en ingeslikt. De hoeveelheid synthetische microvezels die vrijkomt, is gekoppeld aan de lading van de droger, in tegenstelling tot katoenen kledingstukken die deeltjes afgeven die te groot zijn om in de lucht te blijven hangen.

Wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid?

De effecten die dit kan hebben op onze fysieke conditie zijn nog niet helemaal duidelijk, maar sommige onderzoeken hebben darmontsteking als een van de belangrijkste gevolgen geïdentificeerd. Verontreinigende stoffen zijn zeker schadelijk voor zowel mens als dier en het probleem is nu wereldwijd: microplastics zijn niet alleen in de lucht en zelfs in de hoge bergen aangetroffen, maar ook in de oceanen - waar ze 35% van de vervuiling voor hun rekening nemen - in de bodem en in voedingsmiddelen.

Pixabay

Pixabay

Het team van wetenschappers heeft echter enkele oplossingen geïdentificeerd: hoewel drogers zijn uitgerust met filters die dienen om microplastics te blokkeren, hebben ze een groot aantal daarvan buiten hun controle. Huishoudelijke apparaten moeten worden uitgerust met innovatieve filtersystemen, gebruikmakend van 3D-printen - zoals bij wasmachines - die het probleem moeten oplossen. Onderzoekers hebben een ontwerp ontwikkeld van enkele filters die de verspreiding van synthetische microvezels zowel binnen als buiten de droger blokkeren via de ventilatiesystemen van een droger.

Deze filters moeten dan echter in speciale isolatiezakken worden gegooid: als ze bij het huisvuil zouden worden gegooid, zouden de microplastics zich op dat moment sowieso in de lucht verspreiden.

Het onderzoek is dus nog niet afgerond en wetenschappers zullen blijven onderzoeken wat de meest effectieve methode is om onze gezondheid en die van de planeet te beschermen.

Advertisement