Het drinken van 4 tot 6 kopjes koffie en thee per dag kan ons beschermen tegen een beroerte en dementie: dat beweert een onderzoek

Janine image
door Janine

03 December 2021

Het drinken van 4 tot 6 kopjes koffie en thee per dag kan ons beschermen tegen een beroerte en dementie: dat beweert een onderzoek
Advertisement

Goed nieuws voor koffie- en theeliefhebbers. Hoewel velen misschien denken dat het innemen van grote hoeveelheden helemaal niet goed is voor de gezondheid, lijkt de enorme studie waarover we je gaan vertellen, op zijn minst gedeeltelijk deze overtuiging te weerleggen.

Het is niet overdreven om koffie en thee te definiëren als de beroemdste en bekendste dranken ter wereld. Ze hebben hun wortels in de oudheid en het is moeilijk om een ​​uithoek van onze planeet te vinden waar ze niet bekend en populair zijn. Met de nodige verschillen van het één of het ander, is de consumptie van koffie en thee een soort "constante", waaraan echter niet altijd positieve theorieën over de effecten op het menselijk organisme zijn verbonden. Het onderzoek in kwestie heeft echter aangetoond dat deze twee dranken op lange termijn gunstige effecten kunnen hebben op de gezondheid, met name die van de hersenen. Laten we in detail bekijken wat er is ontdekt.

via PLOS Medicine

Advertisement
Pixnio

Pixnio

De analyse werd uitgevoerd door de gezondheidsstatus te onderzoeken van meer dan 365.000 mensen die deelnamen aan de UK Biobank, een database die de gezondheid van de Britse bevolking gedurende 10-14 jaar bijhoudt. Later gepubliceerd in Plos Medicine, onthulde het dat volwassenen tussen de 50 en 74 jaar die elke dag een combinatie van 4 tot 6 kopjes koffie en thee dronken, een 32% lager risico hadden om een ​​beroerte te krijgen en een 28% lager risico op het ontwikkelen van dementie.

Advertisement
snap713/Flickr

snap713/Flickr

Als het je misschien een beetje vreemd lijkt, weet dan dat deze theorie het resultaat is van diepgaand onderzoek, waarbij gedurende ongeveer 14 jaar rekening werd gehouden met alle gezondheids- en risicofactoren die de deelnemers hadden. En naar verluidt was de combinatie van thee en koffie niet ontoevallig. De twee dranken delen in feite vergelijkbare polyfenolen, oftewel micronutriënten die als antioxidanten kunnen werken en daarom mensen beschermen tegen hersendegeneratie en gerelateerde problemen.

Acabashi/Wikimedia

Acabashi/Wikimedia

Bovendien omvatte de studie ook personen die de voorkeur gaven aan cafeïnevrije koffie, door de onderzoekers gedefinieerd als "minder geassocieerd" met bescherming tegen beroerte en dementie. Deskundigen waarschuwen echter dat tussen koffie, thee en een lager risico op een beroerte en dementie "geen oorzakelijk verband is", dat wil zeggen dat het drinken van 4 tot 6 kopjes per dag het lichaam niet zal voorkomen deze ziekten te ontwikkelen, maar volgens wat er is waargenomen bij veel proefpersonen, kan het helpen een natuurlijke bescherming te stimuleren.

Het peer-reviewed onderzoek levert ons dus interessante informatie op over dranken waar bijna iedereen dagelijks mee te maken heeft. Misschien zullen velen er vanaf vandaag op een andere manier naar kijken nadat ze deze details hebben geleerd. Wat denk jij? Hoeveel koppen koffie of thee drink jij per dag?

Advertisement