Wat gebeurt er met je lichaam als je gedurende 28 dagen geen alcohol drinkt

Janine image
door Janine

13 Maart 2019

Wat gebeurt er met je lichaam als je gedurende 28 dagen geen alcohol drinkt
Advertisement

Het drinken van alcohol zonder matiging is nooit een goed idee, maar bijna niemand doet het zonder. Volgens de statistieken, drinkt een persoon die consciëntieus drinkt - oftewel soms in het weekend - ongeveer 9,5 liter alcohol per jaar op. Stel je voor hoeveel alcohol mensen drinken die moeite hebben zichzelf te beperken!

Deze stoffen hebben duidelijke gevolgen voor ons lichaam. Om hier achter te komen, vroegen we ons af wat er met ons lichaam gebeurt als we 28 dagen geen alcohol drinken.

Advertisement

Week 1

Week 1

Jacob Stewart/Flickr

1. In de eerste dagen van onthouding eten we meer. Stoppen met drinken leidt ons naar voedsel dat rijker is aan koolhydraten; sterker nog, alcohol verhoogt de bloedsuikerspiegel en degenen die stoppen met drinken zullen het gevoel hebben dat ze zich onthouden van suikers.
2. De kwaliteit van slaap van degenen die gewend waren om te drinken voordat ze in slaap vielen, is zeker niet de beste, maar dit wordt slechter in de eerste week van onthouding.
3. Andere gevolgen in de eerste week zijn hoofdpijn, hoge bloeddruk of kleine leverproblemen.

Advertisement

Week 2

Week 2

Tareq Salahuddin/Flickr

1. De lever begint te herstellen. Consumptie van alcohol is een risicofactor voor de lever en kan verschillende leveraandoeningen veroorzaken: van steatosis, dat wil zeggen een opeenhoping van vet in het orgaan, tot cirrose, een ziekte waarbij de structuur en functie van de lever worden veranderd. Bij onthouding begint de lever langzaam te herstellen.
2. Het verbetert de spijsvertering. Het consumeren van alcohol leidt ertoe dat onze maag meer speeksel en maagzuur produceert. Stoppen met drinken normaliseeert de situatie.

Week 3

Week 3

Pixabay

1. In de derde week verjongt de huid. Het drinken van alcohol veroorzaakt minder elasticiteit en verwijding van de bloedvaten, wat resulteert in vlekken, aderen en roodheid, zakken en donkere kringen onder de ogen. Stoppen met drinken verbetert de bloedcirculatie en maakt bloedvaten vrij.
2. Het is gemakkelijker om 's morgens wakker te worden. Wanneer iemand dronken is, gaat hij onmiddellijk een diepe slaapfase in, waarbij hij de beginfasen overslaat, waardoor ontwaken moeilijk wordt. Zodra de alcohol volledig uit het lichaam is, wordt de slaapcyclus normaal.
3. De tanden worden witter. Alcohol bevat suikers en zure stoffen die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf en toenemende tandplak ontstaat.
4. De smaak en geur verbeteren. Alcoholmisbruik tast smaak- en reukorganen aan.

Week 4

Week 4

Pixabay

1.Het stoppen met drinken kan resulteren in het verliezen van tussen de 2 en 3 kilo per maand. Alcohol, met zijn hoeveelheid koolhydraten en vanwege de spijsverteringsproblemen die het met zich meebrengt, maakt je dik.
2.Arteriële druk vermindert. Alcohol overbelast onze bloedvaten. Dit veroorzaakt hoge bloeddruk. Stoppen helpt om de druk te verlagen.

reddit

reddit

Het drinken van alcohol brengt ons leven in gevaar: chronische toediening van drank kan leiden tot dementie. De volgende keer dat we uitgaan met vrienden, bedenk dan dat, naast bier, het goed is dat onze geest helder is.

Advertisement