Lijden aan angst maakt mensen geobsedeerd door schoonmaken, stelt een onderzoek

Janine image
door Janine

29 April 2019

Lijden aan angst maakt mensen geobsedeerd door schoonmaken, stelt een onderzoek
Advertisement

Angst en stress verhogen repetitief gedrag. Bijna allemaal, tenminste één keer, hebben we weleens momenten beleefd waarop we een rationeel onverklaarbare behoefte voelden om iets te doen volgens een specifiek ritueel dat van “ons” was, zelfs als er geen werkelijke behoefte aan was.

Dankzij onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Connecticut kunnen we deze manieren van doen uitleggen: dit zijn situaties waarin we het slachtoffer zijn geworden van stress.

via mentalfloss.com

Advertisement
pixabay

pixabay

De studie richtte zich specifiek op de obsessie van schoonmaken, om aan te tonen dat de noodzaak om objecten en omgevingen schoon en opgeruimd te houden vaak nauw verbonden is met situaties en contexten waarin mensen worden blootgesteld aan emotionele druk. De onderzoekers voerden een test uit op 62 studenten, willekeurig verdeeld in twee groepen, een van hoge angstgevoelens en een van lichte angst.

Centraal in de test staat een oud beeldje. De deelnemers kregen de opdracht om vragen over het voorwerp te stellen en het schoon te maken, maar slechts de helft van hen wist dat ze ook tegenover een kunstkenner een toespraak over het voorwerp moesten houden, wat een sterke emotionele druk in hen tot gevolg had.

Advertisement
shaw.af.mil

shaw.af.mil

Door bewegingssensoren op de polsen van de student werden zeer sterke verschillen opgemerkt in de manier van schoonmaken van het voorwerp bij de twee groepen. De “relaxte” deelnemers voerden namelijk meer gevarieerde en minder precieze bewegingen uit, terwijl de “gestreste” personen sneller en met meer precisie schoonmaakten, vaak meerdere keren op hetzelfde gedeelte van het beeldje.

Hoewel enkele van de “ontspannen” studenten het voorwerp ook goed hadden schoongemaakt, was de actie in alle “gestreste” leden even obsessief. Niet alleen: bij deze laatste deelnemers werd tijdens de test ook een significante toename van de hartslag vastgesteld.

Hoewel ze uiteindelijk geen speech hoefden te houden en de angst afnam, toonde de proef interessante resultaten.

freestockphotos.biz

freestockphotos.biz

Onze behoefte aan controle over chaos, entropie en wanorde leidt er vaak toe dat we de productiviteit verbeteren en repetitief gedrag - ook het nutteloze - gebruiken alsof ze een reddingslijn zijn, waarop we kunnen vertrouwen om de veiligheid te vinden die we verloren hebben.

Angst en stress kunnen daarom niet altijd en alleen een negatieve bijklank hebben. Binnen bepaalde grenzen kunnen ze ons echter dwingen om nog preciezer en productiever te zijn.

Advertisement