Superfoetatie: een even zeldzaam als buitengewone gebeurtenis

Janine image
door Janine

19 Augustus 2019

Superfoetatie: een even zeldzaam als buitengewone gebeurtenis
Advertisement

De zwangerschap is een van de mooiste periodes in het leven van een vrouw. Het vertegenwoordigt de overgang van het bestaan van een dochter naar dat van een moeder. Het is een magisch moment dat het lichaam van een vrouw transformeert in een huis waar haar kind de komende 9 maanden zal wonen. Het hele lichaam bereidt zich voor op dit gelukkige evenement. De menstruatiecyclus stopt bijvoorbeeld om te voorkomen dat andere eitjes worden bevrucht. Maar soms loopt het anders…

via healthline

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het is eerder uniek dan zeldzaam, maar het kan gebeuren dat het lichaam van een zwangere vrouw een paar dagen na de eerste zwangerschap opnieuw kan worden bevrucht. Deze gebeurtenis wordt "superfoetatie” genoemd en onderscheidt zich van "superfecundatie”. In het laatste geval zijn het in feite twee of meer eieren bevrucht door verschillende zaadcellen in dezelfde ovulatieperiode.

De superfoetatie treedt daarentegen op wanneer, na de bevruchting van een ei en de daaruit voortvloeiende vorming van een foetus in de baarmoeder, een andere menstruatiecyclus en de bevruchting van een ander eitje optreedt. Het is een geval dat soms bij dieren voorkomt. Wat de mens betreft, zijn slechts 10 gevallen officieel door de wetenschap gedocumenteerd.

Advertisement
Pixhere

Pixhere

De laatste is die van Kate Hill, een Australische vrouw die twee keer zwanger werd in ongeveer 10 dagen. De vrouw, aan het einde van de 9 maanden van de zwangerschap, beviel van twee mooie meisjes: Charlotte en Olivia die, hoewel ze op dezelfde dag werden geboren, verschillen in uiterlijk, gewicht en bloedgroep.

De superfoetatie werd voor het eerst ontdekt door Aristoteles die zich realiseerde dat konijnen soms kleintjes van verschillende grootte kregen. Dieper op de vraag ingaand, begreep de filosoof van het oude Griekenland dat de moeders van konijnen na enige tijd meerdere keren waren bevrucht.

Superfoetatie is een zeer zeldzame en verbazingwekkende gebeurtenis die ons laat zien hoe verrassend en buitengewoon het menselijk lichaam is.

Advertisement