Stilte en rust: twee basisbehoeften van de geest die uit ons leven verdwijnen

Janine image
door Janine

24 Augustus 2019

Stilte en rust: twee basisbehoeften van de geest die uit ons leven verdwijnen
Advertisement

Het leven van de 21ste eeuw wordt elke dag sneller en chaotischer. We worden overspoeld door informatie en geluiden die onze oren doof maken en onze geest verzadigen. We kunnen nergens meer stilte en rust vinden. Boven alles wordt het werk steeds gecompliceerder en neemt uren van onze vrije tijd af. Volgens sommige onderzoeken brengt al deze stress onze lichamelijke en geestelijke gezondheid ernstig in gevaar.

via Science Daily

Advertisement
Thomas Leuthard/Flickr

Thomas Leuthard/Flickr

In Europa en de Verenigde Staten is het bekend hoe stressvol het werk kan zijn. Daarom is de afgelopen tijd de term burnout vastgesteld, wat duidt op een overmatige werkstress. In andere landen is het nog erger. Woorden als karoshi (Japans), guolaosi (Chinees), gwarosa (Koreaans) duiden op iets veel ernstigers: sterven door teveel werken. Het is duidelijk dat het werk zelf niet de directe oorzaak is van de vele doden. Het is eerder de stress die het veroorzaakt om mensen naar de afgrond te leiden: Japan, Korea en China zijn in feite de landen met de hoogste zelfmoordcijfers ter wereld.

Zelfs Europa en de Verenigde Staten zijn, zoals gezien, niet immuun voor werkstress; maar in deze landen, waar de last van faalangst lager is, is het risico op zelfmoord minimaal. Stress is echter vaak een van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten bij Europese en Amerikaanse volwassenen.

Advertisement
Needpix

Needpix

De oplossing voor werkgerelateerde stress, angst en depressie lijkt er maar één te zijn: rust. Slapen en leven in rust zijn de wapens die we tegen deze problemen hebben. Helaas, zoals we steeds vaker kunnen zien, zijn deze twee bronnen steeds minder beschikbaar. We leven niet alleen in zeer luidruchtige metropolen, maar we saboteren onszelf ook, door te veel tv te kijken of te veel tijd door te brengen voor schermen van smartphones en pc's. Dit, zoals gezegd, verslechtert onze slaap en ons leven. Volgens een artikel van Dr. David Geffen van de Universiteit van Los Angeles is slaapgebrek vergelijkbaar met een kater: het vertraagt ​​onze synaptische verbindingen, verslechtert ons geheugen en maakt ons moe en driftig.

Nogmaals, de oplossing ligt voor onze ogen, we moeten gewoon beslissen het ons eigen te maken: laten we smartphones, televisies en pc's uitzetten; de werkverplichtingen even vergeten en ons onderdompelen in de rust van een park of een bos om te ontspannen. We zullen het gevoel hebben een beetje herboren te worden!

Advertisement