4 natuurlijke methoden om een depressie te bestrijden zonder medicijnen te gebruiken

Janine image
door Janine

30 November 2018

4 natuurlijke methoden om een depressie te bestrijden zonder medicijnen te gebruiken
Advertisement

De ingrijpende veranderingen die hebben plaatsgevonden in onze samenleving hebben geleid tot een toename van ziekten gerelateerd aan de psyche, die van jaar tot jaar posities in de ranglijst van de meest gevaarlijken veroveren; hiervan is de depressie misschien een van de meest bekende.

Deze aandoening wordt vaak behandeld door de inname van medicijnen, oftewel antidepressiva. Deze aanpak is niet zonder contra-indicaties: ten eerste zijn er sterke bijwerkingen; bovendien is de "genezing" niet definitief, en treedt de aandoening opnieuw op zodra de toediening wordt gestopt; in de meest ernstige gevallen, kunnen deze medicijnen ook dodelijk zijn in geval van een overdosis.

Er zijn echter 4 natuurlijke methoden die kunnen voorkomen dat een depressie optreedt of de effecten ervan sterk verminderen; ze in de praktijk brengen, kan echt een verschil maken en kan het innemen van medicijnen vertragen, zo niet volledig voorkomen.

P.S.: Onderstaande informatie is het resultaat van wetenschappelijke onderzoeken en studies, maar kan de mening van een arts niet vervangen: informatie is belangrijk, maar voor de behandeling van een ziekte is het altijd noodzakelijk contact op te nemen met een deskundige!

Advertisement

1. Lichamelijke activiteiten

1. Lichamelijke activiteiten

freestockphotos.biz

In 2007 hebben onderzoekers van de Duke University Medical Center in North Carolina drie verschillende "behandelingen" toegekend aan patiënten met een depressie. Ze moesten een aantal gebruikelijke antidepressiva of placebo-pillen nemen, of 30 minuten aan lichaamsbeweging per dag doen. De resultaten waren dezelfde als die werden gevonden in een studie uit 2016 die al het beschikbare onderzoek over het onderwerp verzamelde: lichamelijke activiteit heeft een antidepressieve kracht en het is gratis!

Source: https://www.researchgate.net/publication/5994774_Exercise_and_Pharmacotherapy

Advertisement

2. Het mediterrane dieet

2. Het mediterrane dieet

Een Australisch onderzoek heeft een groep patiënten behandeld met ondersteunende medicijnen en een andere groep met voedingsondersteuning, gericht op het voorschrijven van het mediterrane dieet. Het resultaat? De eerste behandeling was effectief in 8% van de gevallen, de tweede meer dan 30%.

Source: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-017-0791-y

3. Zonnebaden

3. Zonnebaden

pxhere

Een bekende therapie, om het effect van zonlicht na te bootsen, is de patiënten vragen om 30 tot 60 minuten voor een speciale lamp te zitten zodra ze 's morgens wakker worden. Elk onderzoek die rekening heeft gehouden met deze behandeling heeft dezelfde resultaten opgeleverd: zonlicht veroorzaakt een vermindering van depressieve toestanden. Waarom er niet van profiteren (uiteraard zonder overdrijven!)?

Source: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032716300076

4. Cognitieve gedragstherapie

4. Cognitieve gedragstherapie

De cognitief-gedragsmatige benadering, die zich bezighoudt met emotionele stoornissen door de analyse van de relatie tussen gedachten, emoties en gedrag, heeft onmiskenbaar positieve effecten. De kosten zijn vrij hoog, maar deze therapie duurt veel korter: medicijnen zijn goedkoper, maar ze genezen niet volledig; de therapie is duurder, maar de effecten ervan zijn blijvend.

Source: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/070674371305800702 | IMG: Victor/Flickr - Max Pixel

Advertisement