Waarom volgens deze psycholoog je minder gelukkig wordt wanneer je te veel aan geluk denkt

door Skip

08 September 2023

Waarom volgens deze psycholoog je minder gelukkig wordt wanneer je te veel aan geluk denkt
Advertisement

Wij allemaal brengen ons leven door op zoek naar geluk en proberen we dat ergens te vinden tussen het web van alle dagelijkse verplichtingen. En stel nu dat we iets niet goed doen? Wat als nu er iets gaande is waardoor we ervan weerhouden worden het te vinden? Deze wetenschapper en psycholoog legt uit waarom.

via CNN

Pixabay

Pixabay

Onze agenda's staan steeds voller met dingen die je moet doen; vaak boodschappen, en dingen voor je werk, taken en plichten. Op de lange termijn raak je vermoeid in een afmattende zoektocht naar geluk waar je gewoon niet weet op welk moment je het op de dag kan vinden. Energie steken in gelukkig zijn zou vanzelf moeten gaan, maar toch is dat niet zo.

Organisatiepsycholoog en gedragswetenschapper Mike Rucker heeft over dit maatschappelijk verschijnsel gesproken en houdt er een interessante mening op na. In zijn boek "The fun habit" oftewel "Het plezierplan" gaat hij verder in op zijn theorie over de krampachtige zoektocht naar geluk.

Advertisement

Deze psycholoog zegt:overdreven zoeken naar geluk werkt averechts

Deze psycholoog zegt:overdreven zoeken naar geluk werkt averechts

Pixabay

Volgens Rucker is juist het overdreven veel aandacht laten uitgaan naar gelukkig zijn datgene wat veel mensen ervan weerhoudt om gelukkig te zijn. Het nastreven van het geluk is te resultaatgericht en al onze energie gaat uit naar het analyseren wat we voelen: zijn we nu wel of niet gelukkig?

Rucker zegt:"We kunnen vastlopen in het nadenken over de kloof tussen waar we denken te zijn en hoe we denken dat geluk eruit zou moeten zien" in plaats van te genieten van de blije momenten die er zijn in het leven.

Rucker adviseert daarom een andere strategie te hanteren die beslist veel beter werkt.

Wil je je gelukkiger voelen? Het geheim is om je te vermaken

Wil je je gelukkiger voelen? Het geheim is om je te vermaken

Pixabay

In een wereld zoals die er nu uitziet, waar productiviteit en schijn de boventoon voert zou ons dagelijkse geluk juist uit plezier maken en uit het leuke dingen doen in je vrije tijd moeten komen. In plaats van te veel waarde te hechten aan hoeveel je kan produceren en doen zou je ook energie moeten steken in datgene wat leuk is:"Plezier maken is geen voordeel, het is een radicale daad van zelfzorg" volgens Rucker.

In wezen komt zijn theorie erop neer dat het plezier hem zit in het meer doen, minder denken. "Het is aantoonbaar, waarneembaar, reëel en onmiddellijk binnen ons bereik." Het is niet nodig om bergen te beklimmen of extreme sporten te bedrijven  maar dat "kunnen ook gewoon rustige, weinig opwindende activiteiten zijn die balans brengen en vernieuwing zoals tuinieren, mediteren en lezen."

Maar er kleeft wel een maar aan volgens Rucker.

Nee het is niet alleen maar geluk, we moeten alle gevoelens doorleven en ze negeren

Nee het is niet alleen maar geluk, we moeten alle gevoelens doorleven en ze negeren

Pixabay

Het leven kan natuurlijk niet altijd alleen maar leuk zijn:elk bestaan kent zijn ups en downs, we ervaren allemaal tegenstrijdige gevoelens zoals vreugde en verdriet, pijn en verveling. "Die schadelijke positiviteit die de geluksindustrie predikt met boodschappen als 'alleen maar goede vibes' en 'geen slechte dagen' weerspiegelt een problematisch gebrek aan emotionele flexibiliteit."

Geluk gaat niet samen met negatieve gemoedstoestanden, maar plezier kan dat wel, en kan het samengaan met verschillende gemoedstoestanden.

Wat denk je van zijn mening? Ben je het ermee eens?

Advertisement