De Koch Boomtest: teken een boom en we onthullen je welke emoties je voelt

Janine image
door Janine

14 Augustus 2019

De Koch Boomtest: teken een boom en we onthullen je welke emoties je voelt
Advertisement

In de jaren vijftig onthulde de Zwitserse psycholoog Karl Koch een psychologische test die in de volgende decennia de manier van analyseren van de psyche en het gedrag van kinderen met een gemiddelde leeftijd van 5-6 jaar radicaal veranderde en een echte visuele uitdaging bedacht die vooral handig bleek voor oudere patiënten. We hebben het over de zogenaamde Koch Boomtest, zo wordt het aan deze patiënten gegeven en dit zijn de psychologische betekenissen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Patiënten wordt gevraagd een boom te tekenen met drie essentiële elementen: wortels, stam en kroon; volgens de vormen en lijnen van het ontwerp heeft Dr. Koch net zoveel lijnen en psychologische profielen opgesteld om de innerlijke toestand van de patiënt te begrijpen. Inhoud van het onderbewustzijn, stabiliteit en emotionele gevoeligheid zijn allemaal verborgen achter de tekeningen van de boom, een natuurlijk element dat altijd vol mythologische en totemische betekenissen is geweest. Het kan door deskundigen op dit gebied worden toegepast op iedereen vanaf de leeftijd van 5-6 jaar.

1. Wortels: als de wortels op een onregelmatige of onevenredige manier door de patiënt worden geschetst, kan dit wijzen op problemen met woede of emotionele onbalans; als in plaats daarvan de wortels worden getekend zonder een duidelijk zichtbare lijn tussen de grond en de stam, kan dit psychologische instabiliteit betekenen.

2. Stam: hier kunnen de waarden ongelijk zijn. Als de stam smal is, kan deze een gevoelig temperament onthullen, als het breed is onstuimigheid en weinig zelfbeheersing. Als aan de andere kant de stam met rechte lijnen wordt getekend, betekent dit dat de persoon goede relaties met anderen heeft, terwijl als er golvende lijnen zijn, de patiënt zachtaardig en sociaal is.

Advertisement
Max Pixel

Max Pixel

3. De kroon: de interactie van de patiënt met de externe wereld wordt weergegeven door de tekening van de kroon. Kinderen tot 9 jaar oud maken meestal een kleine en niet erg dikke kroon, maar als de kroon groot en dik is, betekent dit dat de persoon creatief en zeer oplettend is. Als de patiënt in plaats daarvan een kroon tekent met rechte lijnen, kan deze een koppig en impulsief karakter onthullen, terwijl de kromme lijnen een communicatieve en delicate persoonlijkheid onthullen. Als er ook vruchten aan de takken en bladeren worden getekend, kunnen ze de betekenis hebben van doelen en verlangens.

Een eenvoudige, leuke test die iedereen thuis kan doen zolang je de minimumleeftijd van 5-6 jaar hebt!

Advertisement