Koken is goed voor de gezondheid, dat bevestigen psychologen

Janine image
door Janine

20 November 2019

Koken is goed voor de gezondheid, dat bevestigen psychologen
Advertisement

Als je een vriend of een vriendin hebt die van koken houdt, zul je vast weleens hartige taarten, koekjes, donuts en dergelijke mogen proeven. Als proever zul je zeker heel blij zijn om al die suikers in je lichaam te introduceren (zonder te overdrijven!); je moet echter weten dat degenen die plezier hebben in het koken, zowel voor zichzelf als voor hun vrienden, duidelijke voordelen halen uit deze activiteit. Een aantal onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat creatieve activiteiten, zoals bijvoorbeeld een cake bakken of breien, bijdragen aan het creëren van een algemeen gevoel van welzijn bij degenen die het doen.

via Huffpost

Advertisement
Flickr / Marco Verch Professional Photographer

Flickr / Marco Verch Professional Photographer

Donna Pincus, universitair hoofddocent psychologische en cerebrale wetenschappen aan de Universiteit van Boston, zei dat "mensen op de een of andere manier erin slagen te ontspannen en stoom af te blazen tijdens deze activiteiten, zich op de beste manier weten uit te drukken en zich te bevrijden van stress". Recepten van welke aard dan ook en een cake bakken lijken ook een manier om je bewustzijn te oefenen en te versterken, omdat heel eenvoudige acties worden uitgevoerd die elkaar in de juiste volgorde moeten opvolgen. Met andere woorden, de meeste beslissingen die je in de keuken neemt, zijn al voor je genomen, zodat je je op deze manier op de details kunt concentreren; wanneer we ons in deze situatie bevinden, is onze geest meestal vrij van angsten en stress die buiten de keuken wel bestaan.

Julie Ohana, een erkend klinisch maatschappelijk werkster en culinaire kunsttherapeut, legde uit dat bakken therapeutisch is, omdat het helpt een "momentane balans en algemeen beeld" te behouden en in praktijk te brengen.

Advertisement
Fshoq

Fshoq

Bovendien kan koken voor anderen een manier zijn om bepaalde communicatieproblemen op te lossen, zoals het uiten van dankbaarheid aan iemand.

Vanzelfsprekend is niet iedereen geschikt om in de keuken te staan, dus maak je geen zorgen: er zijn andere creatieve activiteiten die je een goed gevoel geven en waarmee je je meer op je gemak zult voelen.

Advertisement