Geloof je niet in je capaciteiten en heb je een laag zelfbeeld? Deze 4 trucs kunnen je helpen het te verbeteren

Janine image
door Janine

13 December 2021

Geloof je niet in je capaciteiten en heb je een laag zelfbeeld? Deze 4 trucs kunnen je helpen het te verbeteren
Advertisement

Zelfrespect is per definitie de mening die je over jezelf hebt. Ondanks dat deze mening onderhevig is aan vele variabelen en veranderingen door de jaren heen, heeft deze een grote invloed op ons dagelijks leven. De manier waarop we met andere mensen omgaan, om onze gedachten te laten gelden, om op het werk hogerop te komen, hangt sterk af van het zelfrespect dat we van onszelf hebben. Een laag zelfbeeld kan, als het te lang aanhoudt, een stressvolle en problematische situatie worden. Maar waar wordt het gevoel van eigenwaarde door beïnvloed? Het is het resultaat van ervaringen uit het verleden, van opvoeding, van de manier waarop we werden behandeld toen we kinderen waren. Gelukkig is het mogelijk om aan je zelfrespect te werken - en hopelijk op elke leeftijd te verbeteren.

Advertisement
flickr

flickr

Voordat we weten wat je kunt doen om je zelfrespect te verbeteren, moeten we eerst proberen te begrijpen wat het is. Zelfrespect heeft geen betrekking op onze capaciteiten, noch op de perceptie die anderen van ons hebben. Zelfrespect betreft de perceptie die we van onszelf hebben, de manier waarop we onze capaciteiten evalueren. Een gebrek aan eigenwaarde kan iemands leven op verschillende manieren beïnvloeden: het heeft te maken met het privéleven, het beïnvloedt persoonlijke relaties en het beroepsleven. Wat kunnen we doen om het te verbeteren?

Advertisement
Pexels

Pexels

1. Negatieve gedachten identificeren

De eerste stap is om te begrijpen wat de negatieve gedachten over jezelf zijn. Het kan helpen om deze gedachten op te schrijven. Als je merkt dat je denkt: "Ik ben niet genoeg", "Ik kan het niet", "Ik ben er niet toe in staat”, schrijf dan alles op. Probeer tijdens het schrijven naar bewijs te zoeken dat deze beweringen in twijfel trekt. Welke resultaten heb je bereikt in het leven? Wat heb je kunnen doen? Dit zal je helpen begrijpen dat je gedachten ongegrond zijn.

2. Identificeer je positieve punten

Als je je negatieve gedachten eenmaal op papier hebt gezet, doe dan hetzelfde met je positieve ideeën: waar ben je goed in? Wat zijn jouw vaardigheden? Welke persoonlijke eigenschappen worden gewaardeerd door de mensen om je heen? Een oprechte en positieve dialoog met jezelf is een goede manier om aan je zelfrespect te werken.

3. Omring jezelf met positieve mensen

De mensen met wie we omgaan, beïnvloeden ons en bepalen onze kijk op het leven. Maak een "selectie" en probeer erachter te komen bij welke relaties je je beter voelt dan bij andere. Als er mensen zijn die je negatief beïnvloeden, probeer ze dan te verwijderen.

4. Neem een ​​pauze

Eigenwaarde is niet iets onbeweeglijks en vasts: het kan in de loop van de dagen variëren, afhankelijk van de situaties die we ervaren. Als je je bijzonder verdrietig voelt, gun jezelf dan een pauze - het is goed om te stoppen en voor je geestelijke gezondheid te zorgen. Een moment van pauze kan ons helpen licht te werpen op de redenen die de overtuiging opwekken dat we niet genoeg zijn.

Advertisement