Je zult je nooit vergissen: dit is de beste manier om op het eerste gezicht te begrijpen of een avocado goed is of niet

Janine image
door Janine

23 Augustus 2023

Je zult je nooit vergissen: dit is de beste manier om op het eerste gezicht te begrijpen of een avocado goed is of niet
Advertisement

Een exotische vrucht die tegenwoordig bij iedereen in huis aanwezig is, is de avocado, een heel bijzonder ingrediënt met een langwerpige vorm, groene kleur en licht leerachtige schil. Dit voedsel is zeer rijk aan vetten en vitamine E, en wint in de loop van de tijd steeds meer terrein, zozeer zelfs dat er inmiddels veel recepten in Europa zijn verspreid waarin het als protagonist wordt beschouwd, bijvoorbeeld avocado toast of guacamole. Het is echter niet eenvoudig om erachter te komen of het rijp genoeg is en kan worden gebruikt.

via Love One Today

Advertisement
Pexels

Pexels

Wanneer je langs de toonbanken van de supermarkt of op de markt rondloopt, kan het gebeuren dat je manden vol avocado's ziet. Deze vruchten hebben een donkergroene schil, die in plaats daarvan een veel lichter en helderder groen vruchtvlees verbergt.

Als je hem doormidden snijdt, zie je een bolvormige noot met een donkerbruine kleur. De smaak, wanneer deze rijp is, lijkt sterk op die van pijnboompitten. Als het op de juiste manier is bewaard en op het juiste moment is geopend, komt het vruchtvlees er heel gemakkelijk uit.

Advertisement
Pixinio

Pixinio

De schil is echter heel hard en het is bijna onmogelijk om door ernaar te kijken te begrijpen of hij rijp is of niet. Bij aankoop moet je er zeker van zijn dat het product gebruikt kan worden in bereidingen, anders loop je het risico het in tweeën te delen en dan pas te beseffen dat het nog een paar dagen duurt voordat het gegeten kon worden.

Er is echter een eenvoudige en betrouwbare truc om te bepalen of de avocado die je koopt rijp is of niet.

peakpx

peakpx

Om er zeker van te zijn dat je een romige avocado mee naar huis neemt, is het geheim om onder de steel te kijken. Hier zie je een voorproefje van de pulp. Je moet even in de steel die in het bovenste gedeelte van de avocado zit, knijpen. Als het makkelijk loskomt en je het groen eronder kunt zien, is de vrucht rijp, maar bovenal klaar om te eten.

Als je je vergist en een onrijpe avocado koopt, is er een methode om ervoor te zorgen dat deze snel rijp wordt, namelijk door het fruit in een zak te doen met een banaan, een appel of een kiwi. Deze vruchten produceren ethyleengas, een plantenhormoon dat helpt bij het rijpen. De zak houdt het gas vast en versnelt de rijping.

Kende jij deze trucjes?

Advertisement