Slechts één ei is vers: wat moet je observeren om het op het eerste gezicht te begrijpen

Janine image
door Janine

28 Juli 2023

Slechts één ei is vers: wat moet je observeren om het op het eerste gezicht te begrijpen
Advertisement

Elk voedingsmiddel heeft een houdbaarheidsdatum, die je bij voorkeur niet overschrijdt. Dit geldt met name voor eieren, die altijd en alleen vers moeten worden gegeten. Hoe tweet je of ze dat zijn of niet? In dit artikel zullen we ontdekken hoe we het snel, gemakkelijk en vooral onfeilbaar kunnen beoordelen.

via Stockland

Advertisement

De consumptie van eieren

De consumptie van eieren

Pixabay

Eieren spelen vaak een hoofdrol in onze gerechten, aangezien het een zeer veelzijdig voedingsmiddel is met geweldige nutritionele eigenschappen. Deskundigen hebben, na het beperken van de consumptie tot niet meer dan twee per week, de aanbevolen hoeveelheid gerapporteerd tot ongeveer één ei per dag voor gezonde mensen zonder bijzondere medische aandoeningen. Hoewel de dooier voedingscholesterol bevat, lijkt dit in feite geen overmatig effect te hebben op het LDL-cholesterol, dat wil zeggen het cholesterol dat als "slecht" in ons bloed wordt beschouwd.

Daarom groen licht - met de juiste zorg - voor de consumptie van eieren, die in de keuken vaak essentieel blijken te zijn voor het maken van een veelheid aan gerechten. Het belangrijkste is echter om een ​​vers product te kiezen. Is er een manier om dit uit te zoeken? In werkelijkheid meer dan één.

Advertisement

Zijn de eieren vers? Zo kom je erachter

Zijn de eieren vers? Zo kom je erachter

Pixabay

Of je eieren nu in de supermarkt zijn gekocht of van een vertrouwde boer komen, er zijn verschillende manieren om erachter te komen of ze vers zijn of niet.

De eerste tip is om de houdbaarheidsdatum op de verpakking te controleren. Zodra je ze mee naar huis hebt genomen, controleer je nogmaals of je het goed hebt gelezen voordat je ze gaat koken.

Een andere manier om te zien of je eieren vers zijn, is de "onderdompelingstest": plaats ze gewoon in een kom gevuld met water en kijk wat er gebeurt. De oudere zullen de neiging hebben om te drijven vanwege de luchtzak die zich in de loop van de tijd heeft gevormd, terwijl degenen die je gemakkelijk kunt consumeren zullen zinken. Maar er is nog een truc die je misschien niet kent en die zeker onthullend is.

De dooiertest: de onfeilbare methode om de waarheid te kennen

De dooiertest: de onfeilbare methode om de waarheid te kennen

Pixabay

Om achter de versheid van je eieren te komen, moet je ze op een plat oppervlak openen en de positie van de dooier observeren. Als het een volumineuze vorm heeft en zich perfect in het midden van het eiwit bevindt, dat op zijn beurt een duidelijke vorm heeft, lijdt het geen twijfel: jouw product is absoluut vers en klaar om gegeten te worden. Als de dooier daarentegen een platte vorm zou hebben en naar de randen van het oppervlak zou glijden, met een eiwit met een vloeibare en vormeloze consistentie, is het beter om het ei weg te gooien en niet op te eten: naar alle waarschijnlijkheid is het bedorven.

Ten slotte liegt de geur niet: als je bij het openen beseft dat het niet het beste is, kun je het beter weggooien, want het is een duidelijk teken dat het ei niet meer eetbaar is.

Pixabay

Pixabay

Het kennen van de voedingsmiddelen die bij je dieet horen en de trucs om erachter te komen of de producten nog goed zijn, is een handige manier om bewuster te koken en te eten en je welzijn te beschermen. Heb je deze methoden ooit geprobeerd om te begrijpen of de eieren vers zijn?

Advertisement