Negatieve gedachten en angst kunnen vele momenten verpesten: een psycholoog legt uit hoe ermee om te gaan

Janine image
door Janine

24 Oktober 2019

Negatieve gedachten en angst kunnen vele momenten verpesten: een psycholoog legt uit hoe ermee om te gaan
Advertisement

De menselijke geest is zwak: een kwellende en obsessieve gedachte kan gemakkelijk midden op de dag om de hoek komen kijken en zelfs uren slaap verpesten. Het onderdrukken ervan zou geen zin hebben. Zoals Fyodor Dostojevski altijd zei: "probeer niet aan een witte beer te denken en het zal in je gedachten opkomen".

En dit geldt nog meer voor de negatieve gedachten die ons achtervolgen. Wat te doen om een angstige geest te kalmeren? Hier zijn enkele nuttige suggesties, afkomstig van Dr. Melanie Greenberg, psychologe, professor en auteur van The Stress Proof Brain, een werk dat zich specifiek richt op het nuttige beheer van iemands emoties.

via Melanie Greenberg, ph.d.

Advertisement
Erik F. Brandsborg/Flickr

Erik F. Brandsborg/Flickr

1. Oefen cognitieve verwijdering

Probeer je angstige gedachten te zien als hypothesen, niet als feiten. Angstige gedachten zijn vaak de manier waarop de geest je probeert te verdedigen tegen de toekomst: de toekomst zou misschien onzeker of negatief kunnen zijn, maar dit “kunnen zijn” betekent niet dat het zo zal zijn. Het tegenovergestelde kan bijvoorbeeld gebeuren.

2. Cognitieve defusie

Beschouw de beelden van je geest als bewegende gegevens, in plaats van objectieve waarheden. Onze hersenen zijn overgevoelig voor bedreigingen en gevaren omdat dit onze voorouders in leven heeft gehouden. Kies ervoor of je je gedachten wel of niet gelooft: je hebt de vrijheid om ze te weigeren.

3. Oefen bewustzijn

Leer je gedachten te "observeren", in plaats van erop te reageren.

4. Focus je op het heden

Je geest creëert verhalen over wie je bent en over je veiligheid en vriendelijkheid, maar niet al deze verhalen zijn echt. Soms worden onze gedachten beïnvloed door negatieve ervaringen uit het verleden en niet door de realiteit. Onze geest behandelt ze op dezelfde manier, maar realiteit en ervaring zijn anders.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

5. Geef je gedachten een etiket

Definieer het soort gedachten dat je hebt. Observeer je gedachten en als je merkt dat je geconfronteerd wordt met een zorg (zoals dat je zou kunnen falen), label het dan als een "zorg", niet als een "realiteit". Dit neemt je weg van de letterlijke inhoud van je gedachten en geeft je meer bewustzijn.

6. Verbreed je horizon

Angst zorgt ervoor dat we ons op bedreigingen concentreren zonder rekening te houden met de andere aspecten.

7. Volg je eigen weg

Je zorgen maken over een probleem zonder een antwoord te vinden, helpt je niet om het op te lossen. Als je je zorgen maakt, probeer dan iets anders te doen en er niet aan te denken: dit zal je aanmoedigen om oplossingen te vinden.

8. Bepaal of een gedachte nuttig is

Alleen omdat een gedachte waar is, betekent niet dat het nuttig is om het obsessief te maken. Als je weinig kans hebt om ergens in te slagen, zal de focus op deze “ware” gedachte het enige gevolg zijn dat je jezelf demotiveert en je blokkeert.

Het is een moeilijke taak om negatieve gedachten opzij te zetten. Deze nuttige tips kunnen echter een eerste inspiratie zijn om veel gedachten, angsten en zorgen die ons achtervolgen te vergemakkelijken en zo proberen beter te leven.

Advertisement