Luxemburg wordt duurzamer: het openbaar vervoer wordt in 2019 gratis

door Skip

22 December 2018

Luxemburg wordt duurzamer: het openbaar vervoer wordt in 2019 gratis
Advertisement

Het land Luxemburg maakt zich op om de trots van Europa te worden vanwege de op handen zijnde verduurzaming, die tegen de zomer van 2019 moet zijn voltooid: al het openbaar vervoer wordt gratis. De nieuwe regering had beloofd tijdens de verkiezingscampagnes dat ze veel aandacht zouden schenken aan het milieu, en het houdt zich aan die beloftes. Al in de zomer van 2018 had het enkele maatregelen geïntroduceerd die het gebruik van het ov bevorderen, door het bijvoorbeeld voor jongeren onder de 20 gratis te maken.

Veel mensen zullen misschien denken dat de maatregel meer een "reclamestunt" is dan een noodzaak, maar dat is niet het geval. De hoofdstad van het hertogdom Luxemburg gaat namelijk gebukt onder een onvoorstelbare verkeersdruk.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ondanks dat er maar 110.000 mensen wonen wordt de florerende stad letterlijk elke dag bestormd door 400.000 forenzen die er elke dag naartoe gaan om te werken. Stel je voor, het zijn alleen al 200.000 mensen die over de grens wonen en elke dag op hun werk komen vanuit Duitsland, Nederland, België en Frankrijk.

Door deze nieuwe regel zullen kaartjes voor trein, tram en bus tot het verleden gaan behoren, en zal het ov een grote impuls krijgen doordat burgers van alle leeftijden en inkomensgroepen het gaan gebruiken.

Het is zeker zo dat de omstandigheden in Luxemburg op sommige gebieden gunstig zijn, vooral wat betreft het kleine oppervlak en de economische voorspoed, maar een dergelijke maatregel is evengoed een voorbeeld voor grotere en complexere landen.

Advertisement
MMFE/Wikimedia

MMFE/Wikimedia

Advertisement