Australië heeft het gebruik van plastic zakken in 3 maanden tijd met 80% verminderd dankzij het initiatief van twee retailbedrijven

Janine image
door Janine

10 December 2018

Australië heeft het gebruik van plastic zakken in 3 maanden tijd met 80% verminderd dankzij het initiatief van twee retailbedrijven
Advertisement

Volgens gegevens van de Australia's National Retail Association, heeft Australië tussen juli en november 2018 anderhalf miljard wegwerp plastic tassen geëlimineerd. Hoe is hen dat gelukt? Het antwoord moet niet rechtstreeks in de wetten en staatssystemen worden gevonden, maar in het initiatief van twee particuliere bedrijven.

De grootste retailers in het land, Coles en Woolworths, hebben in juli wegwerp plastic tassen vervangen en introduceerden de verkoop van herbruikbare tassen tegen een lage prijs (ongeveer 15 cent).

Advertisement
Peteruetz/Wikimedia

Peteruetz/Wikimedia

In het begin was de nieuwe richtlijn natuurlijk niet gemakkelijk. Veel klanten hebben geklaagd en vonden het erg ongemakkelijk om hun tassen opnieuw te moeten gebruiken; Woolworths boekte een omzetdaling, terwijl sommige Coles-winkels gedurende een periode op hun besluit terugkwamen en de traditionele tassen opnieuw introduceerden. Zoals zo vaak gebeurt, zijn veel bedenkingen alleen voortgekomen uit gewoonte.

Langzamerhand hebben consumenten geleerd herbruikbare zakken regelmatig te gebruiken en de maatregel begint zijn vruchten af te werpen. De verdienste van het hebben van een moedige en revolutionaire stap moet daarom worden erkend aan de twee grote ketens; vandaag bieden Coles en Woolworths ook richtlijnen aan kleinere bedrijven om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, zowel voor klanten als voor de bedrijfsbalans. Het resultaat is dat bij de groene golf ook andere sectoren dan de detailhandel betrokken zijn, zoals catering of andere soorten diensten.

Advertisement
MichaelisScientists/Wikimedia

MichaelisScientists/Wikimedia

Tegenwoordig wordt geschat dat de meeste plastic vervuiling van de zee afkomstig is uit de Aziatische landen, met China aan kop, vanwege de grote productie en de slechte werking van de verwijderingsprocessen. Het succesvolle experiment van Australië geeft ons echter hoop: we moeten moed hebben in de beginfase, maar revoluties kunnen vanzelfsprekend plaatsvinden.

Advertisement