Alles wat je moet weten om naar Canada te emigreren en Canadees staatsburger te worden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Alles wat je moet weten om naar Canada…
Op deze 20 plaatjes zie je tot welke verrassingen Moeder Natuur allemaal in staat is Wetenschappers staan op het punt een behandeling die Alzheimer omkeert nu op mensen te gaan testen

Alles wat je moet weten om naar Canada te emigreren en Canadees staatsburger te worden

Door Skip Tromp de Haas
2.167
Advertisement

Canada is het aangewezen land om aan een nieuw leven te beginnen: mensen zijn rustig, vriendelijk. De gezondheidszorg is gratis en er zijn ongerepte natuurgebieden. Misschien is het ook wel om deze redenen dat steeds meer mensen besluiten om hier naartoe te verhuizen in plaats van naar de chaotische Verenigde Staten. De Canadese nationaliteit krijgen is helemaal geen makkie en je moet een heel ingewikkeld bureaucratisch proces doorlopen. Wil je naar Canada verhuizen, dan moet je dus de volgende algemene stappen doorlopen.

1. In het systeem van geschoolde immigranten terechtkomen

In Canada heb je Express Entry, een versneld immigratiesysteem. Door deze procedure kunnen arbeidsmigranten met een bepaalde specialisatie grotere kans om de status van permanente inwoner te krijgen.

2. Wettelijk gezien meerderjarig zijn

Minderjarigen kunnen de aanvraag voor de Canadese nationaliteit alleen invullen met hulp van ouders of voogden. 

Advertisement

3. Permanent inwoner zijn

Alvorens de Canadese nationaliteit te krijgen moet je de status van permanent inwoner krijgen. Hier kan je op verschillende manieren aan komen. Je kan het aanvragen in de provincie waar je inwoner van wilt worden, familie die al in Canada wonen om hulp vragen of een langs een bijzondere weg als ondernemer.

Wanneer je deze status krijgt moet je een intentieverklaring afleggen voor de Canadese overheid en minstens 3 jaar in het land blijven in een periode van vijf jaar. Een permanente inwoner heeft alle rechten van een staatsburger, behalve dan het recht om te stemmen of zich kandidaat te stellen voor verkiezingen of functies te bekleden die toegang geven tot gevoelige informatie.

4. 6 jaar wonen in Canada als permanente inwoner

Om de status van permanent inwoner om te zetten in die van staatsburger moet je in een periode van zes jaar minstens 4 jaar doorbrengen in het land. Bovendien moet je van die zes jaar, de eerste vier jaar, elk jaar zes maanden achter elkaar doorbrengen in Canada. Dat komt dus neer op heel veel tijd! 

5. Belastingaangifte doen

Wanneer je aanvraagpapieren voor de Canadese nationaliteit invult moet je ook 3 jaarlijkse belastingaangiftes overleggen van de vijf jaar dat je er gewoond hebt.

Advertisement

6. Je moet de geschiedenis kennen van Canada!

Dit zou sowieso iets zijn je zou moeten doen, maar het is met name belangrijk voor de quiz die de overheid organiseert voor kandidaten tussen de 18 en 54 jaar.

7. Je moet Engels of Frans kunnen spreken

foto: Pxhere

Canada kent twee officiële talen: Engels en Frans. Om de Canadese nationaliteit aan te mogen vragen moet je minstens een van de twee talen machtig zijn. Vloeiend hoeft niet, het is voldoende om korte gesprekken te kunnen voeren en de basisgrammatica te kennen.

Advertisement

8. Letten op wat je draagt!

foto: Pixabay

Canada is een van 's werelds grootste landen en kan het daarom gebeuren dat je verschillende klimaten tegenkomt afhankelijk van het gebied. Heb je aan de kust van Brits-Columbia juist een lente-achtige februarimaand, kan je juist in de meer noordelijk gelegen gebieden stuiten op temperaturen diep, diep onder het vriespunt.

9. De plaatselijke tradities leren waarderen!

Nadat je je oude leven achter je hebt gelaten probeer je alles te beleven wat Canada uniek maakt. Echte Canadezen houden van ijshockey, maffe gezegdes en van "Tim Horton", de  plaatselijke koffietenten in Amerikaanse stijl.

Een echte staatsburger herken je overigens niet uitsluitend aan de hele berg papieren en bureaucratie!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt