Deze 15 dammen behoren tot de mooiste die er bestaan in de wereld - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze 15 dammen behoren tot de mooiste…
Weten of je een leeuw, dolfijn, wolf of beer bent zal volgens deze slaapspecialist je leven veranderen Als alle spinnen zouden gaan samenwerken, dan zouden ze de mensheid in zijn geheel opeten binnen een jaar

Deze 15 dammen behoren tot de mooiste die er bestaan in de wereld

Door Skip Tromp de Haas
2.804
Advertisement

Energie uit waterkrachtcentrales is een alternatieve, duurzame energie die wordt gehaald uit grote waterbekkens zoals meren of rivieren. Al sinds de oudheid wordt deze energie gebruikt om eenvoudige werktuigen aan te drijven zoals molens om vervolgens later, door de eeuwen steeds belangrijker en moderner te worden. De dammen van tegenwoordig zijn indrukwekkende constructies die enorme hoeveelheden elektriciteit genereren. Maar welk van deze dammen in de wereld zijn het indrukwekkendst en bieden het meeste vermogen?

1. Hooverdam - Nevada, V.S.

Dit is een van 's werelds bekendste en meest herkenbare dammen en is dit gaandeweg een hele belangrijke toeristenpleister geworden. Deze dam heeft een vermogen van 2080 megawatt, ook al is de energieopwekking met de jaren teruggelopen vanwege een zakkend waterpeil.

2. Chief Joseph-dam - Washington, V.S.

Deze dam werd voltooid in 1958 en is met 2620 megawatt aan vermogen een van de grootste dammen in de V.S.

Advertisement

3. Grand Coulee-dam - Washington V.S.

Dit is een van de dammen die niet alleen het meeste vermogen biedt, maar ook nog eens een van Amerika's 7 wonderen is van civiele techniek. De bouw werd afgerond in 1942 en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de dam gebruikt om aluminiumgieterijen van stroom te voorzien. 

4. Daniel-Johnson-dam - Quebec, Canada

Deze dam is beroemd om zijn enorme reservoir (te zien vanuit de ruimte) en om de gebogen steunberen. Deze dam heeft een vermogen van 1064 megawatt en is het al sinds jaren een toeristenbestemming.

5. Katse-dam - Lesotho, Zuid-Afrika

Deze dam genereert niet alleen elektriciteit in de regio Lesotho, maar voorziet het 't hele land ook van water.

Advertisement

6. Kariba-dam - Zimbabwe en Zambia

Deze kunstmatige dam is van de grootste, krachtigste in heel Afrika. Hij heeft een capaciteit van 1626 megawatt en hij wordt op dit moment uitgebreid en vinden er herstelwerkzaamheden plaats nadat de structurele integriteit in gevaar kwam na een ongeluk in 2016.

7. Akosombo-dam - Ghana

Door deze dam ontstaat het Voltameer, het grootste kunstmatige meer ter wereld. Het heeft een capaciteit van 1020 megawatt en voorziet de aluminiumindustrie in Ghana van elektriciteit uit waterkracht.

Advertisement

8. Bratsk-dam - Bratsk, Rusland

Tussen 1967 en 1971 was dit de dam met het meeste vermogen in de wereld. Ook nu nog is het een van de grootste met een vermogen van 4515 megawatt.

9. Krasnojarsk-dam - Divnogorsk, Rusland

In 1971 werd dit de dam met het meeste vermogen, maar werd deze later overklast door de Grand Coulee in de V.S. Het is een referentiepunt voor Rusland en het volk, vandaar dat de dam op het 10-roebel-biljet staat.

Advertisement

10. Dam in het Gordonmeer - Tasmanië, Australië

Deze dam heeft een dubbele boog, zowel in verticale richting als horizontale richting. Op die manier is de dam bestand tegen de enorme waterdruk van het Gordonmeer, het grootste meer in Australië.

11. Drieklovendam - Hubei, China

Dit is de grootste energiecentrale ter wereld met een capaciteit van 22.500 megawatt. De NASA heeft berekend dat de enorme hoeveelheid water in de reservoirs,de aarde minder snel kan laten draaien waardoor de dagen een heel klein beetje langer worden.

12. Taipu-dam - Brazilië, Paraguay

Voordat de Drieklovendam er was gekomen, was dit de krachtigste waterkrachtcentrale ter wereld, met een vermogen van 14.000 megawatt.

13. Tucurui-dam - Brazilië

Dit is het eerste grootschalige elektriciteitsproject dat in het Amazoneregenwoud is aangelegd. Er kan 8370 megawatt aan elektriciteit worden opgewekt waarmee 13 miljoen mensen stroom hebben.

14. Robert-Bourassa-dam - Quebec, Canada

Dit is een van de krachtigste dammen ter wereld, met een vermogen van 5616 megawatt. Het gelijknamige waterbekken en het natuurlandschap eromheen zijn toeristenbestemmingen.

15. Merowe-dam - Soedan

Deze dam op de Nijl-rivier is officieel in gebruik genomen in 2009, hoewel de plannen er al in 1950 waren. Hij biedt een vermogen van 1250 megawatt en maakt deel uit van Afrika's grootste waterkrachtcentrale van tegenwoordig.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt