Waarom zijn we vaak veel vriendelijker voor vreemden dan voor de mensen waar we om geven?

Janine image
door Janine

16 Januari 2019

Waarom zijn we vaak veel vriendelijker voor vreemden dan voor de mensen waar we om geven?
Advertisement

Waarschijnlijk ben je deze vreemde paradox tegengekomen in iemand of in jezelf: soms behandelen wij volkomen vreemdelingen met vriendelijkheid en vrijgevigheid, terwijl we boosaardigheid en onvriendelijkheid voorbehouden aan hen die ons dierbaar zijn, met wie wij onze levens delen. Waarom doen we dat?

Natuurlijk kunnen we niet alle schuld geven aan het vertrouwen dat we hebben met familieleden, en we mogen ook niet denken dat hun kwaliteiten, die ertoe hebben geleid om van hen te houden, nu verdwenen zijn. Het is veel waarschijnlijker dat na verloop van tijd de negatieve aspecten van de mensen om ons heen steeds moeilijker te tolereren zijn, alsof het de Chinese druppel is die ons langzaam heeft afgesleten. Bovendien wordt ons brein geleid door zijn aard om negatieve episodes veel gemakkelijker te onthouden dan positieve, met opeenhoping van wrok als gevolg tegenover degene die we lief zouden moeten hebben.

Als je deze paradox opmerkt, en je bent bereid om het op te lossen zonder om een ​​echtscheiding te vragen of een vriendschap te verbreken, weet dan dat er manieren zijn om er iets aan te doen.

Advertisement
Waarom zijn we vaak veel vriendelijker voor vreemden dan voor de mensen waar we om geven? - 1

Neem een pauze. Als dit gevoel van geïrriteerdheid - zeer waarschijnlijk - door de sleur komt, betekent dit dat het noodzakelijk is om een ​​pauze te nemen, niet noodzakelijkerwijs door weg te gaan of een tragedie te veroorzaken. Het is misschien zelfs voldoende om je voor te stellen iemand te verlaten om een ​​gevoel van dankbaarheid op te wekken. Niets bindt ons in feite meer aan iets dan de gedachte om het te kunnen verliezen.
• Creëer gezellige situaties. Als iemand die je lief hebt, het meest prikkelbare en negatieve deel van je wezen naar voren brengt, terwijl je met een kennis heel lief doet, kan het een goede uitdaging zijn om de twee dingen te combineren: creëer momenten dat je met je gezin en met kennissen bent. Je gedrevenheid om aardig te zijn, zal zich ook uitstrekken tot je relatie met het familielid, en de spanning tussen jullie zal er zeker veel verzwakter uitkomen.
• Laat je interesses groeien en "neem afstand". Wanneer een relatie conflictueel wordt, kunnen de redenen veelvoudig zijn. Een ding dat je echter kunt doen, is om de problemen die voortkomen uit het ongemak met jezelf uit te sluiten. Om dit te doen, moet je je sociale persoonlijkheid aanpassen, in verschillende situaties en in eenzaamheid leven. Dit zal je helpen om je ideeën te verduidelijken, en misschien zal het je in staat stellen om de conflictsituatie opnieuw te benaderen met meer helderheid en zonder de stress van dwang.

Over het algemeen moeten we onze geliefden nooit slechter behandelen dan onbekenden. Als we dat doen, kunnen er veel verschillende redenen zijn, en het is goed om ze te onderzoeken. Degenen die we je hebben gegeven, zijn stof tot nadenken om ze op een natuurlijke manier te proberen op te lossen, om te voorkomen dat sleur of trots tot onomkeerbare verwijdering leidt.

Advertisement