Daarom riskeren vissers elke dag hun leven om kostbare zeekomkommers te vangen

Janine image
door Janine

19 Januari 2019

Daarom riskeren vissers elke dag hun leven om kostbare zeekomkommers te vangen
Advertisement

Als komkommers voor weinig geld per kilo op markten over de hele wereld worden verkocht, geldt hetzelfde niet voor hun mariene tegenhanger. Zeekomkommers zijn namelijk zeer kostbare schepsels die tot 3000 $ per kg kunnen kosten. Dat moet ook wel, gezien de inspanningen en risico's die vissers uitvoeren wanneer ze ze proberen te vangen. Maar wat kan er worden gebruikt van deze dieren die behoren tot de familie van zeesterren?

Rpillon/Wikipedia

Rpillon/Wikipedia

Zeekomkommers zijn in Azië altijd als een delicatesse beschouwd: de rijkere mensen consumeren deze lekkernij die een hoog proteïnegehalte heeft. In de jaren '80 was er een grote vraag naar, ook vanwege de economische groei in China met een rijkere middenklasse die zich vervolgens deze luxe artikelen kon veroorloven. Tegenwoordig wordt het voornamelijk in potten gedroogd verkocht om te worden geconsumeerd bij speciale gelegenheden.

De duurste zeekomkommer op de markt is de Japanse die tot 3500 $ per kg kan kosten, en het uiterlijk, de smaak en de consistentie worden zeer gewaardeerd, en dat niet alleen. In feite bevatten deze dieren ook sterke concentraties van gefucosyleerde glycosaminoglycan, die in Azië worden gebruikt om gewrichtsproblemen te behandelen, en meer recentelijk is het in Europa gebruikt voor behandelingen tegen kanker en voor het verminderen van bloedstolsels. Dit heeft geleid tot een sterke vraag naar dit product dat de lokale kolonies zeekomkommers onder druk zet.

Advertisement
laszlo-photo/Wikipedia

laszlo-photo/Wikipedia

De exporterende landen van dit dier zijn toegenomen, het aantal is drastisch afgenomen waardoor het een zeldzamer en duurder artikel is geworden. Om deze reden moesten duikers dieper duiken om nieuwe kolonies van deze soort te vinden, waardoor het risico dat aan dit type vissen verbonden zit toeneemt. Er zijn meer dan 40 vissers in de Yucatan in Mexico overleden, terwijl ze zeekomkommers proberen te verzamelen. Van de meer dan 70 soorten in de wereld zijn er 7 met uitsterven bedreigd vanwege overexploitatie door de mens. Om dit probleem op te lossen, heeft China het geprobeerd met viskwekerijen, niet zonder problemen, aangezien de larven bijna altijd sterven voordat ze zich ontwikkelen en het twee tot zes jaar duurt voordat ze acceptabele groottes hebben bereikt.

Rpillon/Wikimedia

Rpillon/Wikimedia

Dit is de reden waarom zeekomkommers als zo kostbaar worden beschouwd. We hopen dat het mogelijk zal zijn om in de resterende landen die dit dier consumeren door te gaan met de praktijk van aquacultuur, om te proberen deze bizarre dieren in de natuur te behouden.

Advertisement