De kleine schildpadden zijn terug in Mumbai, na "het grootste strandschoonmaakproject"

Janine image
door Janine

01 April 2019

De kleine schildpadden zijn terug in Mumbai, na "het grootste strandschoonmaakproject"
Advertisement

Er is niets beters dan beloond te worden voor je eigen inspanningen en offers: en dus kon de terugkeer van het uitbroeden van schildpadeieren op een strand dat tot een paar jaar geleden een openlucht vuilstortplaats was, alleen maar een grote emotie zijn.

Wat we je gaan vertellen is goed nieuws dat plaatsvond in Mumbai, een stad aan de westkust van India, die het embleem is geworden van hoe menselijk ingrijpen niet altijd synoniem is met vernietiging en vervuiling van natuurlijke omgevingen, maar vaak een wedergeboorte betekent.

via Global Citizen

Advertisement
pixabay

pixabay

Het Versova-strand in Mumbai was in de loop van de jaren een openlucht stortplaats geworden: echt zonde voor zo'n prachtig stukje Indische kust, dat bovendien een plek is die zeeschildpadden uitkiezen voor het uibroeden van hun eieren.

Het uitkomen van de eieren is een van de meest opwindende gebeurtenissen die de natuur biedt: wanneer ze zich klaar voelen, komen de kleine schildpadden uit de eieren en een paar seconden later zijn ze al op weg naar het zeewater om hun waterleven te beginnen.

Helaas had het afval op het strand van Versova het ongeschikt gemaakt voor zowel de mens als de kleine schildpadden, die hier nooit meer waren teruggekomen om te broeden.

Advertisement

For more than 100 weeks, Afroz Shah, has been clearing plastic waste from Versova Beach. While Mumbai had accepted this...

Pubblicato da Shi Tan Shu su Domenica 1 ottobre 2017

Het was het initiatief van een Indiase advocaat, Afroz Shah, die de dingen veranderde: dankzij de steun en hulp van honderden vrijwilligers was hij in staat om de oorspronkelijke schoonheid van het strand te herstellen en de tonnen afval die de lokale bevolking daar had gestort te verwijderen. De VN heeft het zelfs het grootste strandschoonmaakproject genoemd.

Een klus die twee jaar duurde en tonnen verzameld vuil heeft opgeleverd, maar dat het allemaal waard was: dankzij het lovenswaardige werk van de vrijwilligers, zijn de olijfschildpadden - de soort die hier komt om eieren te leggen - teruggekeerd voor deze prachtige gebeurtenis voordat ze de Arabische Zee in duiken.

"De tranen stroomden over mijn wangen toen ik de kleine schildpadden naar de oceaan zag lopen", zei Afroz Shah over deze geweldige overwinning.

Goed nieuws dat ons doet nadenken over hoe de mens de middelen heeft om zijn fouten goed te maken... als hij het zou willen.

Advertisement