Zweden juicht: het heeft de milieudoelstellingen die voor 2030 waren vastgesteld 12 jaar eerder bereikt

Janine image
door Janine

22 Januari 2019

Zweden juicht: het heeft de milieudoelstellingen die voor 2030 waren vastgesteld 12 jaar eerder bereikt
Advertisement

Er zijn landen die worstelen om zich aan te passen aan de technologische veranderingen die de natuur ons oplegt, en landen die de ontwikkeling van groene technologieën in plaats daarvan tot belangrijkste onderdeel hebben gemaakt. Zweden hoort ongetwijfeld bij deze laatsten, dat momenteel de groene revolutie in Europa leidt, waarbij ze alle andere leden van de Unie op grote afstand heeft gebracht.

In feite is het het enige land dat de milieudoelstellingen die voor 2030 zijn vastgesteld, ruim van tevoren heeft bereikt.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Zweden heeft de doelstellingen voor 2030 op het gebied van hernieuwbare energie bereikt: 18 Terawatturen schone energie produceren. Het nieuws ligt in het feit dat het 12 jaar op voorhand gelukt is. Hoe? Door alles op windenergie te richten.

Tot 2030 zal de Scandinavische natie echter niet blijven toekijken, verre van dat: het heeft namelijk een nieuwe mijlpaal vastgesteld en nog eens 18 TWh toegevoegd aan de totale geproduceerde hernieuwbare energie. Niets wijst erop dat het dit doel niet zal kunnen halen, waarschijnlijk wederom eerder.

Zweden leidt de overgang van fossiele energie naar hernieuwbare energie in Europa, hoewel er momenteel maar weinig concurrenten meedoen: tegen 2040 bestaat het Zweedse doel eruit om ook 100% hernieuwbare energie te produceren en geen uitstoot van broeikasgassen te produceren.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

In de rest van de wereld is de situatie met betrekking tot de omzetting in hernieuwbare energie zeer gevarieerd: van Azië, dat veel heeft geïnvesteerd in groen en nu goed is voor meer dan 40% van de wereldwijde hernieuwbare capaciteit, tot de Europese werkelijkheid die niet bepaald bemoedigend is.

De vooruitgang van Zweden laat zien hoe radicale verandering in korte tijd kan worden omarmd, zonder de economie te veel te schaden: nu zouden andere landen dit Zweedse voorbeeld alleen maar hoeven te imiteren, maar het is niet moeilijk te bedenken dat velen niet in hun voetsporen zullen treden.

De milieu-revolutie waar zo naar wordt verlangd en op wordt gehoopt, moet echter noodzakelijkerwijs worden bereikt door samen te werken.

Advertisement