Zweden neemt afscheid van kolen: het sluit de laatste centrale en bereikt de doelstelling twee jaar eerder

Janine image
door Janine

13 Mei 2020

Zweden neemt afscheid van kolen: het sluit de laatste centrale en bereikt de doelstelling twee jaar eerder
Advertisement

Zweden is officieel het derde Europese land dat na België en Oostenrijk alle kolencentrales heeft gesloten. De fabriek in Hjorthagen sloot namelijk haar deuren, vooruitlopend op de aanvankelijke aangegeven datum van twee jaar. Een beslissing die nodig is om de omschakeling van het land naar een productie van hernieuwbare energie te versnellen, met meer respect voor het milieu dat verschillende Europese staten volgen, terwijl andere duidelijk achterlopen op de klimaatakkoorden van Parijs.

via independent.co.uk

Advertisement
Zweden neemt afscheid van kolen: het sluit de laatste centrale en bereikt de doelstelling twee jaar eerder - 1

De laatste kolencentrale zou de productie in 2022 stopzetten, maar Zweden wist de deadline met twee jaar te vervroegen. De elektriciteitscentrale Hjorthagen sloot de fabrieken, waardoor het Scandinavische land officieel afscheid nam van kolen. Het volgt de voetsporen van Oostenrijk en België die al in 2016 hun laatste kolencentrales hebben gesloten.

Volgens het bedrijf dat de fabriek leidde, was de sluiting een noodzakelijke stap in de richting van de productie van schone energie in Zweden. In het bijzonder probeert Zweden voor 2030 de energie die nodig is voor verwarming volledig uit hernieuwbare energiebronnen te halen: er is met name gekozen voor warmtedistributie, waarbij de warmte wordt verdeeld via een netwerk van geïsoleerde leidingen.

Andere landen in Europa nemen afscheid van kolen, waaronder Frankrijk, Slowakije, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Italië: voor deze staten is 2025 de datum die ze zichzelf hebben gesteld. Anderen, zoals Duitsland, blijven ook achter bij de klimaatafspraken die in Parijs zijn vastgelegd: Duitsland heeft zichzelf 2038 als deadline gesteld.

Goed nieuws, dat wat Zweden betreft, waarvan we hopen dat het een stuwende kracht zal zijn voor alle andere staten die proberen groener te worden.

Advertisement