Er is een volledig elektrische reactiemotor ontwikkeld: de uitvinding die vliegtuigemissies tot nul kan terugbrengen

Janine image
door Janine

13 Mei 2020

Er is een volledig elektrische reactiemotor ontwikkeld: de uitvinding die vliegtuigemissies tot nul kan terugbrengen
Advertisement

Als we het hebben over de noodzaak om de schadelijke uitstoot in de lucht te verminderen door in te grijpen op transport, verwijzen we vaak voornamelijk naar landvoertuigen. Auto's, motoren en vrachtwagens leveren zeker een zorgwekkende bijdrage aan de toename van de vervuiling, maar we mogen het aandeel van schepen en vliegtuigen niet onderschatten. Hoewel voor het vervoer over land strikte maatregelen worden genomen die gericht zijn op elektriciteit en het overwinnen van fossiele brandstoffen, lijken zulke doelstellingen genomen voor de middelen die vliegen nog steeds vrij ver weg.

Daarom is elke nieuwigheid een belangrijke stap, die we in de gaten moeten houden, met respect voor het milieu. De innovatieve elektrisch aangedreven reactiemotor waarover we je vertellen, is een bemoedigend voorbeeld.

via AIP Advances

Advertisement
Philippe Put/Flickr - foto di archivio

Philippe Put/Flickr - foto di archivio

Een straalmotor die alleen op elektriciteit kan draaien, zonder fossiele brandstoffen. Dit is wat de Chinese wetenschappers hebben bedacht die zich hebben toegewijd aan het revolutionaire project. Het is een motor die de lucht comprimeert en ioniseert, waarbij microgolven worden gebruikt en plasma wordt gegenereerd om de motor te laten draaien. Een reactie die ertoe zou leiden dat vliegtuigen (middelen waar voornamelijk reactiemotoren worden gebruikt) vooruitgang boeken door gebruik te maken van lucht en elektriciteit.

Het is bijna nutteloos om stil te staan hoeveel een dergelijke uitvinding de planeet en haar klimaat zou kunnen helpen, dat al bijzonder beproefd en in gevaar is door menselijke activiteiten. De motor in kwestie is voorlopig slechts een prototype, maar de eerste tests waren zeker bemoedigend.

Advertisement
Eurekalert!

Eurekalert!

De in China ontwikkelde motor slaagde er in feite in objecten op te tillen met een kracht die - op schaal - vergelijkbaar is met die van een conventionele reactiemotor aangedreven door fossiele brandstoffen. Het zou daarom een concreet en uitvoerbaar alternatief kunnen zijn om het milieu te helpen en schadelijke emissies te verminderen. Het enige dat overblijft is hopen dat dit precies het geval is en dat deze uitvinding niet alleen een futuristische en fascinerende veronderstelling blijft.

Pxhere

Pxhere

Advertisement