Onderzoekers ontwikkelen "anti-zonnepanelen" die zelfs 's nachts energie kunnen opwekken

Janine image
door Janine

17 Juni 2021

Onderzoekers ontwikkelen "anti-zonnepanelen" die zelfs 's nachts energie kunnen opwekken
Advertisement

Zonnepanelen zijn per definitie technologische apparaten die zonne-energie kunnen gebruiken voor de productie van elektriciteit of voor het verwarmen van water. Een team van onderzoekers van de Universiteit van Californië in Davis zei echter dat ze een manier hebben gevonden om ervoor te zorgen dat de panelen zelfs na zonsondergang, bij afwezigheid van de zon, energie kunnen opwekken. Ja, het lijkt een paradox, maar de professor in elektrische en computertechniek Jeremy Munday werkt aan het prototype van een zogenaamd “anti-zonnepaneel”.

via CNN

Advertisement
Targi Bielskie facebook

Targi Bielskie facebook

Zonnepanelen bestaan ​​al tientallen jaren, maar het feit dat ze zonlicht nodig hebben om voldoende energie te produceren, is een beperkend aspect en kan een probleem zijn: in veel delen van de wereld, gedurende sommige seizoenen, wordt het opwekken en opslaan van energie door middel van panelen moeilijk. Hiervoor bedachten de onderzoekers een nieuw paneel, ontworpen om zowel dag als nacht te werken. Het anti-zonnepaneel werkt precies het tegenovergestelde van een traditioneel zonnepaneel en kan onder ideale omstandigheden ’s nachts 50 watt per vierkante meter genereren, ongeveer een kwart van wat conventionele fotovoltaïsche technologie overdag kan genereren.

Maar hoe werkt het? Het prototype is gebaseerd op de eigenschappen van de natuurkunde, volgens welke een warm object ten opzichte van de omgeving warmte uitstraalt als infrarood licht, terwijl een fotovoltaïsche cel - koud in vergelijking met de zon - licht absorbeert.

Advertisement
Michael Wilson Unsplash

Michael Wilson Unsplash

De professor zegt: "Om elektriciteit te produceren nadat de zon is ondergegaan, overwegen we een alternatief fotovoltaïsch concept dat de aarde als warmtebron en de nachtelijke hemel als koellichaam gebruikt, waarbij we een “fotovoltaïsche nachtcel" verkrijgen die gebruik maakt van van thermoradiante fotovoltaïsche energie en geavanceerde concepten voor stralingskoeling. "We dachten, wat als we een van deze apparaten (thermoradiatoren) nemen en het in een warme ruimte plaatsen en naar de lucht richten? Een normale zonnecel wekt energie op door zonlicht te absorberen, waardoor er een spanning over het apparaat verschijnt en stroom gaat vloeien, (maar) in deze nieuwe apparaten wordt in plaats daarvan licht uitgestraald en de stroom en spanning gaan in de tegenovergestelde richting, maar je wekt nog steeds energie op. Je moet verschillende materialen gebruiken, maar de fysica is hetzelfde."

We weten nog niet hoeveel energie dit nieuwe apparaat kan produceren, het team schat dat het in staat is om 's nachts tot 50 W te produceren en werkt nog steeds aan het verbeteren van de efficiëntie en het vinden van het meest geschikte materiaal om te gebruiken.

Advertisement