Niet genoeg slapen is slechter dan we dachten

Janine image
door Janine

25 Januari 2019

Niet genoeg slapen is slechter dan we dachten
Advertisement

We weten hoe belangrijk het is om voldoende te slapen om echt van een uitstekende gezondheid te kunnen genieten. Desondanks hebben veel mensen de neiging om hun nachtelijke rust nog steeds op te offeren om nog een paar uur langer wakker te blijven - misschien om nog wat extra klusjes te doen. Drie andere onderzoeken tonen aan dat deze keuze een slecht idee is: niet genoeg slapen houdt een cardiovasculair risico in dat vergelijkbaar is met dat veroorzaakt door roken of diabetes.

Advertisement
Jakob Renpening/Flickr

Jakob Renpening/Flickr

Te weinig slapen - of te veel - wordt geassocieerd met een significante toename van het risico op cardiovasculaire problemen, waaronder verdikking van de bloedvaten, hartaanvallen, infarcten en hartritmestoornissen.

Om dit risico te verminderen, werd in een onderzoek vastgesteld dat de aanbevolen hoeveelheid slaap tussen 6 en 8 uur per nacht ligt. Minder slapen gaat gepaard met een verhoogd risico van 11%, terwijl meer slapen een toename van 33% betekent.

Een andere studie liet mensen een technologische riem dragen die de slaapgewoonten van de drager bijhield: degenen die minder dan 6 uur per nacht sliepen, of die een vaak onderbroken rust hadden, hadden een risico van 72% op atherosclerose - een verdikking van de slagaders die kan leiden tot hartaanvallen en aneurysma's.

Advertisement
istolethetv/Flickr

istolethetv/Flickr

De derde studie die sterk suggereert om het juiste aantal uren te slapen onderzocht de gezondheidstoestand van 798 mannen die in 1993 hadden deelgenomen aan een onderzoek naar hoe lang ze sliepen. Twintig jaar later ontdekte de studie dat degenen die destijds vertelden minder dan 5 uur per nacht te slapen een dubbel risico hadden op een ernstige cardiovasculaire problemen, vergelijkbaar met die veroorzaakt door roken of slecht behandelde diabetes.

Slaapgebrek verstoort daarom op onnavolgbare manieren onze vitale functies. Slaap tast biologische processen aan, zoals het glucosemetabolisme, de bloeddruk en de staat van ontsteking - allemaal aandoeningen die een grote invloed hebben op hart- en vaatziekten.

Hoewel niet voldoende rusten niet altijd een keuze is, is het belangrijk om al het mogelijke te doen om de juiste hoeveelheid nachtrust te garanderen: het komt onze levensduur ten goede.

Source:

Advertisement