Vaccins: in slechts 6 seconden laat deze afbeelding duidelijk zien hoe de groepsimmuniteit werkt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Vaccins: in slechts 6 seconden laat…
Twee Italiaanse ingenieurs hebben een systeem ontworpen om het plastic tegen te houden voordat het de zee bereikt China maakt replica's van 's werelds beroemdste monumenten - zelfs groter dan de originele

Vaccins: in slechts 6 seconden laat deze afbeelding duidelijk zien hoe de groepsimmuniteit werkt

Door Janine
1.795
Advertisement

In de afgelopen jaren hebben vaccins een neerwaartse trend in hun populariteit ervaren, door enkele "twijfels" over hun betrouwbaarheid en hun verband met autisme. Experts van over de hele wereld proberen onophoudelijk te herhalen, dat het waar is dat vaccins niet volledig vrij zijn van bijwerkingen, zoals elk medicijn, maar ze zijn verantwoordelijk voor het redden van duizenden mensen; Het is geen toeval dat, sinds deze twijfels zijn gerezen, mensen ziek zijn geworden - of zelfs zijn gestorven - door ziektes waarvan we al decennia niet hadden gehoord.

In de dialoog tussen de experts en de anti-vaccin experts wordt vaak verwezen naar de groepsimmuniteit. Een gebruiker van Reddit is erin geslaagd om in één afbeelding de betekenis van deze uitdrukking te omsluiten, om het ook voor degenen die het moeilijk te begrijpen vinden, duidelijk te maken.

Wanneer veel mensen in een populatie worden gevaccineerd tegen een ziekte, creëren ze een beschermende barrière - groepsimmuniteit dus - zelfs voor degenen die niet zijn gevaccineerd en niet kunnen worden gevaccineerd, oftewel immunosuppressiva, pasgeborenen of degenen die chemotherapie ondergaan. Dus als iemand die twijfelt over de effecten van vaccins, denkt te profiteren van de groepsimmuniteit zonder zich te vaccineren, zou hij in een paradox vallen: die immuniteit bestaat juist omdat iedereen die vaccinaties kan krijgen, zich ook daadwerkelijk laat vaccineren.

In een paar seconden wordt dit perfect weergegeven in deze afbeelding, wat niets meer is dan een simulatie van gegevens die zijn gepubliceerd op Epidemiologic Reviews. Op de tekening wordt een pathogeen in rood aangegeven, die zich met verschillende snelheden vermenigvuldigt. Hoe meer mensen worden gevaccineerd, hoe groter de moeilijkheden tot diffusie zijn; maar als je in de buurt komt van hoge percentages niet-gevaccineerde personen, zoals je kunt zien, ondervindt het geen enkel probleem om de hele bevolking te infecteren.

De groepsimmuniteit is iets dat ons allemaal nauw raakt, ook al begrijpen maar weinig mensen wat het werkelijk betekent. Bestrijding van ziekte is een spel gebaseerd op cijfers, en als de nummers niet aan onze kant staan, lopen we allemaal gevaar.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt