Voor het eerst sinds 100 jaar zijn er een aantal reuzenschildpadden op de Galapagos-eilanden gevonden

Janine image
door Janine

31 Januari 2019

Voor het eerst sinds 100 jaar zijn er een aantal reuzenschildpadden op de Galapagos-eilanden gevonden
Advertisement

De reuzenschildpadden van de Galapagos zijn een van de meest bedreigde soorten in het hele gebied. Deze endemische soort van de archipel is gevaarlijk bedreigd tot slechts 100 exemplaren in de jaren '60, toen het ergste werd gevreesd voor deze buitengewone dieren. Volgens recent onderzoek zijn er meer dan 500 exemplaren die tegenwoordig het eiland bevolken dankzij de enorme instandhoudings- en uitzetinspanningen van milieuverenigingen.

Advertisement
Mfield/Wikimedia

Mfield/Wikimedia

Dit goede nieuws komt rechtstreeks van de Galapagos-eilanden, een paradijs op aarde waar ontelbare soorten leven, waaronder reuzenschildpadden. In feite zouden honderd kleine exemplaren van deze bedreigde soort waargenomen zijn, wat eerder uniek dan zeldzaam is, gezien het feit dat het minstens 100 jaar geleden was dat zoiets gebeurde! Goed nieuws voor het milieu en voor onderzoekers die al jaren worstelen om te proberen deze endemische soorten in het gebied weer te bevolken.

De populatie reuzenschildpadden van de Galapagos begon langzaam te dalen, beginnend in het midden van de zeventiende eeuw, wanneer de muizen arriveerderden toen de eerste boten aan land kwamen op het eiland Pinzón. De knaagdieren die tot dan toe niet op de eilanden aanwezig waren, begonnen het lokale ecosysteem te vernietigen en werden met name de natuurlijke roofdieren van de eieren en de nog kleine exemplaren van de reuzenschildpad.

Advertisement
Pexels

Pexels

Tot dit moment had deze soort nog nooit een natuurlijk roofdier gehad, deze impact was in feite zo verwoestend dat er in de jaren '60 nog slechts 100 exemplaren waren. Dit overtuigde milieuactivisten om alle muizen op het eiland uit te roeien en de paar uitgekomen eieren te redden en ze naar een beschermde plaats te brengen. Na 5 jaar werden de nieuwe exemplaren opnieuw geïntroduceerd op het eiland Pinzón, maar het probleem van de muizen was nog niet volledig opgelost.

In 2012 werd de drastische beslissing genomen om met behulp van luchtapparatuur een specifiek gif voor deze knaagdieren te verspreiden, dankzij deze voorziening is het eiland Pinzón onlangs volledig zonder muizen verklaard. Hierdoor konden de schildpadden zich zonder gevaar voortplanten: na honderden jaren lijkt de situatie op de Galapagos-eilanden bijna weer normaal te zijn!

Advertisement