De laatste mannelijke Sumatraanse neushoorn stierf in Maleisië: deze soort wordt met uitsterven bedreigd

Janine image
door Janine

01 Juni 2019

De laatste mannelijke Sumatraanse neushoorn stierf in Maleisië: deze soort wordt met uitsterven bedreigd
Advertisement

Het is een echt fascinerend en uniek dier, dat vaak de aandacht en nieuwsgierigheid van geleerden en anderen heeft gewekt. We hebben het over de neushoorn, de massieve perissodactyla, geclassificeerd, in sommige gevallen, als een van de grootste terrestrische dieren in de wereld.

Er zijn vijf soorten neushoorns die nog steeds op onze planeet leven, allemaal verenigd door een zeer ernstig gevaar: het uitsterven veroorzaakt door menselijke activiteiten.

Zoals vaak (en helaas) gebeurt voor veel andere wilde dieren, zorgt ontbossing, met de daaruit voortvloeiende vernietiging van zijn natuurlijke habitat, een drastische reductie van de exemplaren, gedwongen om hun toevlucht te zoeken en zich te verplaatsen naar vijandige plaatsen. De situatie is in deze al weinig positieve situatie, verder verslechterd.

Advertisement
International Rhino Foundation/Wikimedia

International Rhino Foundation/Wikimedia

Maleisië heeft zijn laatste mannelijke exemplaar van de Sumatraanse neushoorn verloren. Het is een vrij kleine variëteit in vergelijking met de andere soorten van dit dier en wordt gekenmerkt door een zeer hoog risico van uitsterven, gedefinieerd als ”kritisch".

Het laatste Sumatraanse mannetje dat stierf in Maleisië heette Tam en leefde in het natuurreservaat op het eiland Borneo. Aan de oorsprong van zijn problemen lijken er nier- en leverdisfuncties te staan, hoewel de precieze doodsoorzaak nog moet worden vastgesteld.

Het feit blijft dat dit een zeer ernstig verlies is, omdat, volgens wat het WWF heeft verklaard, de overgebleven Sumatraanse neushoorns er wereldwijd ongeveer 80 zijn, allemaal in het oosten van India.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

In Maleisië is er nu nog maar één vrouwtje, Iman, overgebleven om de soort te verdedigen. Volgens wetenschappers die werken aan het behoud van dit dier, moet zij worden gekozen voor in-vitrofertilisatie.

Men denkt dat het de unie tussen deze Maleisische vrouwelijke neushoorn en een mannelijk exemplaar ten goede komt, in de hoop dat de soort kan worden gered. De pogingen zijn tot nu toe echter mislukt.

asianscientist.com

asianscientist.com

Terwijl de inspanningen om dit ongelooflijke dier te behouden onverminderd doorgaan, nemen de gevaren van de veiligheid niet af en zouden meer aandacht verdienen.

Naast ontbossing zijn neushoorns - een beetje in alle gebieden waar ze leven - het slachtoffer van stroperij. Een illegale en bloederige praktijk die waarschijnlijk aanzienlijk zal toenemen, in dezelfde mate als het dier minder wijdverspreid is.

Advertisement