Er zijn geen vuurvliegjes meer: ook deze fascinerende lichtgevende insecten worden met uitsterven bedreigd

Janine image
door Janine

02 September 2019

Er zijn geen vuurvliegjes meer: ook deze fascinerende lichtgevende insecten worden met uitsterven bedreigd
Advertisement

De directe of indirecte actie van de mens veroorzaakt aanzienlijke schade aan het milieu en aan de steeds armer wordende fauna in de afgelopen 10 jaar. Het zijn niet alleen de bijen die verdwijnen, wat leidt tot enorme risico's voor het voortbestaan van de hele mensheid, maar ook die kleine insecten die meestal de komst van de zomer voorspellen: vuurvliegjes. Hoe vaak heb je je ouders of je grootouders niet horen beweren dat “de vuurvliegjes hier niet meer voorkomen". Helaas zijn er verschillende factoren die hun overleving hebben bemoeilijkt en die hun habitat op de proef blijven stellen.

via FireFly

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Hoewel de belangrijkste oorzaken die leiden tot het uitsterven van vuurvliegjes onbekend zijn, kunnen we met zekerheid zeggen dat de menselijke hand enorm heeft bijgedragen aan deze geleidelijke verdwijning. Overmatig gebruik van pesticiden en chemicaliën in aquatische ecosystemen en lichtvervuiling zijn de oorzaken van het dramatische verlies van de leefomgevingen van deze kleine iriserende insecten.

De meeste vuurvliegjes worden gevonden in hete en vochtige gebieden, dicht bij rivieren of vijvers en in de buurt van houtresten (verrot hout, enz.).

Advertisement
Flickr / xenmate

Flickr / xenmate

Vuurvliegjes stralen een karakteristiek licht uit en maken de zomeravonden echt spectaculair. Deze kleine kevers gebruiken hun lichtjes om met elkaar te communiceren, indringers af te weren en zich voort te planten; de kunstmatige lichten maken helaas de communicatie tussen de vuurvliegjes steeds zwakker en zelfs hun reproductie lijdt er enorm onder.

De dreiging van een plotselinge wereld zonder vuurvliegjes heeft verschillende milieuactivisten ertoe aangezet “heiligdommen voor vuurvliegjes” te maken, dat wil zeggen echte steden bevolkt door deze kostbare insecten.

Als je geluk hebt, kun je misschien nog een aantal van hen zien en verrast worden door hun ongelooflijke schoonheid.

Advertisement